Hij beschreef de oorlogsjaren vanuit zijn eigen ervaringen. Zowel als helper, maar ook als onderduiker.
Hij beschreef de oorlogsjaren vanuit zijn eigen ervaringen. Zowel als helper, maar ook als onderduiker.

Markant: Dominee Dummeldam

Algemeen

“Om half vijf worden we gewekt door doffe knallen, die met korte tussenpozen elkaar opvolgen...”. Zo schrijft ds A. Dubbeldam op vrijdag 10 mei in zijn dagboek en vervolgens schrijft hij met grote nauwgezetheid het begin van de oorlog. De inval van de Duitsers en de vijf jaar durende bezetting. Dankzij zijn dagboeken kregen we nadien een beeld van de verloop van de oorlog.

BORNE - Hij beschrijft de transporten met oorlogstuig en gevangenen over het spoor, het bombardement op Hengelo in februari 1943, waarbij een aantal bonnen per abuis op Borne terecht komen, de angst voor de V1, die dichtbij vanuit het bos worden afgeschoten, maar bovenal beschrijft hij het leven in de tijd van de bezetting. De hulpprediker werkte zelf in het verzet en hielp menig onderduiker aan een adres. Kinderen uit het westen en vluchtelingen werden opgevangen in de pastorie. Hij hielp mee met de verspreiding van bonkaarten tijdens de spoorwegstaking. Dikwijls moest hij zelf ook een verstopplaats opzoeken wanneer er weer eens een razzia gehouden werd. Dochter Reini weet het zich nog goed te herinneren. “Dan moest ik samen met mijn zusje bij het hek van de kerk gaan staan. We wisten niet waarom, maar later werd verteld dat vader vanuit het torentje waar hij zich verborgen hield naar buiten kon kijken. Zolang wij daar stonden was het gevaarlijk”.

Hulpprediker
Abraham Dubbeldam was sinds 1938 bevestigd als hulpprediker bij de Nieuwe Kerk aan de Deldensestraat. Daarvoor had hij in Barger Compascum gewerkt. Via een omweg was hij zover gekomen. In een gezin met vijf kinderen was geen geld voor studie, dus moest de 12-jarige jongen naar de fabriek. Het gezin Dubbeldam was in 1910 uit het Zuidhollndse Hardingsveld naar Enschede gekomen en Abraham kreeg een baan in de textiel. Een vreselijke periode volgens zijn dochters. “Vader haatte het werk, maar heeft het desondanks toch nog zeven jaar volgehouden”. Doior een avondstudie komt hij in de verpleging terecht. In Meer en Bosch, een instelling voor epilepsiepatiënten, leert hij zijn echtgenote Reinoutje kennen. Ondertussen studeert hij verder in de theologie en maakt in 1923 een overstap nar een baan als bijbelcolporteur. Dit betekent dat hij moet proberen om huis-aan-huis bijbels te verkopen. ‘s Zomers doet hij aan tentzending. Ergens in het land een tent opzetten en van daaruit evangelisatiebijeenkomsten houden en plaatselijke acties opzetten. In deze periode ontpopt zich de sociale kant van Dubbeldam, “de boeiendste tijd van mijn leven” zoals hij zelf altijd zei. Hij staat op jaarmarkten naast de kop van Jut.

Godsdienstonderwijzer
Hij slaagt in 1924 voor de akte godsdienstonderwijzer en gaat hier en daar in Gelderland vooor in gemeentediensten. Van het schamele salaris van 80 gulden wordt ook nog gespaard voor de trouwdag. Na het huwelijk vestigt het paar zich in Gorredijk, een welvarende gemeente, maar kerkelijk onverschillig. Hoewel hier nog veel werk te doen is, verkast het paar in 1933 naar Barger Compascum, een armoedige veenkolonie. Hier werkt hij veel op maatschappelijk gebied. Er wordt onder zijn leiding een bibliotheek opgezet en de wijkverpleegster geïntroduceerd. Bij gebrek aan een huis logeert ze op de pastorie. Dubbeldam assisteert zelfs bij bevallingen en zet zich in voor de drankbestrijding. Menig veen arbeider verzuipt zijn schamele loon voordat met er thuis een cent van gezien heeft. De ellende die hij hier meemaakt doet hem besluiten om zelf nooit meer een glas alcohol aan te raken.

Sociale bewogenheid
Ook in de Nieuwe Kerk in Borne toont hij zijn sociale bewogenheid. Via zijn acties kan er een nieuw kerkorgel geplaatst worden en later een kroonluchter en Avondmaalzilver aangeschaft worden. Daarnaast zette hij zich in voor de realisatie van een Protestants Centrum, nadat het gebouw voor Christelijke Belangen was afgebrand. in de wijk “Over ‘t Spoor”, zoals de gemeente genoemd wordt, wonen veel Drentse gezinnen die in de textielfabriek Spanjaard werken. Ook geen vetpot. Dubbeldam bezoekt de veelal grote gezinnen en helpt waar hij kan. Daarnaast motiveert hij de mensen naar de kerk te gaan en verzorgt catechisatiebijeenkomsten. Niets waar hij zich meer aan ergert dan aan kerklaksheid. Zijn karakter zou je kunnen samenvatten als consequent, principieel en vasthoudend. Hij werkt tot 1963 in de gemeente.

Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 9 uur geleden
Afbeelding
Goed omgaan met leuke media 10 uur geleden
Verschillende lokalen waren keurig ingericht met de meest uiteenlopende artikelen.
De deur gaat nu echt op slot bij de Jan Ligthartschool 27 mrt, 13:40
Afbeelding
Mooie tweede plaats voor het Bornse dam-team 27 mrt, 13:01
De groep genoot volop van de gezellige middag.
High tea voor de hulptroepen van Grethe 27 mrt, 11:39
Roeien is een gezellige, uitdagende sport. Kom ook eens langs voor een kennismaking op de open dag van Tubantia.
De Roeivereniging Tubantia gooit haar deuren weer open! 26 mrt, 15:37
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 26 mrt, 14:36
Afbeelding
Palmpasenoptocht: mooie traditie! 26 mrt, 13:55