Slavernijmonument in Amsterdam
Slavernijmonument in Amsterdam Foto: Shutterstock

Keti Koti nog vrij onbekend in regio

Algemeen

TWENTE - Deze vrijdag, 1 juli, herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti; het breken van de ketenen in 1863. Toen werd namelijk door middel van de zogeheten Emancipatiewet de slavernij in deze gebieden afgeschaft. Zo’n 45.000 mensen kregen hun vrijheid terug.

Bovenstaande zal voor sommigen wellicht nog vagelijk bekend zijn uit de geschiedenislessen van weleer. Maar over het algemeen is het feest bij de gemiddelde Nederlander onbekend. Naast de grote steden worden wel langzaam elders vieringen gehouden, zoals vorig jaar voor het eerst in Deventer en Zwolle. 

Er gaat wel al jaren de roep rond om Keti Koti tot een officiële Nederlandse feestdag te maken. Het is, zo beargumenteren voorstanders, belangrijk voor de Nederlander om ook dit stukje van onze geschiedenis te kennen. Gesprekken hierover zijn zelden makkelijk, aangezien de mensen van nu immers niet de slavenmakers van weleer zijn. Maar dat een open dialoog over dit verleden goed zou zijn staat buiten kijf. Ook Overijssel is inmiddels actief bezig om het eigen slavernijverleden in kaart te brengen. Zo probeert de IJsselacademie met archiefonderzoek te kijken welke rol onze regio speelde in de inzet van slaven, bijvoorbeeld voor de textielindustrie.

!
Afbeelding
Twents Wijnfeest bij Wijngaard Kötter 1 uur geleden
Afbeelding
Met meer zelfvertrouwen gaan fietsen 1 uur geleden
Afbeelding
NK Maaien met de zeis in Dalfsen 2 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur OV-reisadvies 2 uur geleden
Afbeelding
Stadsbeiaardiers blijven erg actief 4 uur geleden
Afbeelding
Het verleden van Hengelo: De Kettingbrug 19 uur geleden
Afbeelding
‘Je bent een clubje met zijn allen’ 21 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking Borne Beweegt en KidsVooruit 23 uur geleden