Slavernijmonument in Amsterdam
Slavernijmonument in Amsterdam Foto: Shutterstock

Keti Koti nog vrij onbekend in regio

Algemeen

TWENTE - Deze vrijdag, 1 juli, herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti; het breken van de ketenen in 1863. Toen werd namelijk door middel van de zogeheten Emancipatiewet de slavernij in deze gebieden afgeschaft. Zo’n 45.000 mensen kregen hun vrijheid terug.

Bovenstaande zal voor sommigen wellicht nog vagelijk bekend zijn uit de geschiedenislessen van weleer. Maar over het algemeen is het feest bij de gemiddelde Nederlander onbekend. Naast de grote steden worden wel langzaam elders vieringen gehouden, zoals vorig jaar voor het eerst in Deventer en Zwolle. 

Er gaat wel al jaren de roep rond om Keti Koti tot een officiële Nederlandse feestdag te maken. Het is, zo beargumenteren voorstanders, belangrijk voor de Nederlander om ook dit stukje van onze geschiedenis te kennen. Gesprekken hierover zijn zelden makkelijk, aangezien de mensen van nu immers niet de slavenmakers van weleer zijn. Maar dat een open dialoog over dit verleden goed zou zijn staat buiten kijf. Ook Overijssel is inmiddels actief bezig om het eigen slavernijverleden in kaart te brengen. Zo probeert de IJsselacademie met archiefonderzoek te kijken welke rol onze regio speelde in de inzet van slaven, bijvoorbeeld voor de textielindustrie.

Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 14 uur geleden
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 16 uur geleden
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36
Nestor Jurrie Haak bewaakte de rust binnen het kampioensteam “Klos2”.
De Klos 2 Kampioen viert kampioenschap biljarten 16 apr, 14:11
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 16 apr, 13:25