Bewust inkopen en goed letten op de prijzen voorkomt te veel betalen in de supermarkt.
Bewust inkopen en goed letten op de prijzen voorkomt te veel betalen in de supermarkt.

Bespaar geld op het eten: handige tips

Algemeen

De prijzen in de supermarkt zijn de afgelopen tijd weer in rap tempo gestegen. Een hoge inflatie, leveringsproblemen door de lopende oorlog en andere onzekerheden zorgden ervoor dat we steeds meer kwijt zijn aan de kassa. In negen maanden tijd zijn we gemiddeld 15 procent duurder uit. Wat kun je doen om de kosten voor voedsel binnen de perken te houden?

TWENTE - Het belangrijkste advies om de kosten omlaag te brengen is: let daadwerkelijk wat meer op de prijzen. En zorg ervoor dat je ook écht betaalt wat het prijskaartje of de folder aangeeft. Zo signaleerde de Consumentenbond eind 2020 al dat veel supermarkten een andere prijs hebben bij de kassa dan op het schap. Toen bleek dat slechts 3 van de 28 onderzochte supermarkten een kassabon hadden die klopte met de prijs op het schap. Albert Heijn en Jumbo maakten toen de meeste fouten; hier was 22 procent fout geprijsd. Aldi bleek het meest accuraat: 5 procent was foutief geprijsd.

Krimpflatie
Kijk bij de prijs per product ook daadwerkelijk hoeveel je krijgt en voor welke prijs. Zo is nog niet iedereen bewust van het fenomeen krimpflatie: het product kost hetzelfde aan de kassa, maar de inhoud is kleiner. Zo hoeft de fabrikant niet direct een prijs te verhogen. Het is niet illegaal om dit te doen, aangezien de fabrikant naar waarheid aan moet geven welke inhoud er in zit. Hint: wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe verpakking is, controleer dan ook eens of de inhoud kleiner is. Let verder op de prijs per liter en prijs per kilo. Lang niet elke aanbieding is écht goedkoper. Soms kan hetzelfde product in een andere verpakking goedkoper zijn. Producten die tegen de datum aanzitten zijn vaak nog goed te eten maar wel een stuk goedkoper.

Koop niet te veel
De Nederlander verspilt nu nog relatief veel eten. Volgens Milieu Centraal gaat het gemiddeld om ruim 34 kilo voedsel per persoon, per jaar. Er is veel wat je er zelf tegen kan doen. Kook bijvoorbeeld een passende hoeveelheid per persoon; zo zijn er hulpjes voor het afmeten van pasta per persoon. Gebruik verder een boodschappenlijstje om gerichter te winkelen. Je komt dan niet snel thuis met andere verleidingen.

Planning
Bij het koken kan het helpen om een planning te maken: wat wil je de komende week eten? Door hier iets meer in te plannen zijn restjes van de ene dag nog goed te gebruiken in gerechten voor de volgende dag. Op internet zijn de nodige recepten te vinden voor kliekjes. Helemaal mooi is wanneer je dit kort kan sluiten met de buren - groter inkopen scheelt immers in de kosten per maaltijd.

Tegen de datum
Veel mensen gooien nu nog producten weg die tegen de datum aanzitten of er net overheen. Dit hoeft niet; veel producten zijn namelijk ook na deze THT-datum nog goed te gebruiken. Voor dingen die wél echt slechter worden - denk bijvoorbeeld aan oud brood - kun je vaak nog een creatieve toepassing vinden. Maak bijvoorbeeld wentelteefjes of broodpudding van oud brood.

Deel je ingrediënten
In diverse buurten zijn door de jaren heen ook al buurt-voorraadkasten ingezet. Een beetje vergelijkbaar met de buurtbibliotheek: je kunt er iets in zetten of iets uithalen. Bijvoorbeeld wanneer je een blik groente hebt die je niet lust of nog een deel van een ander ingrediënt dat je niet gebruikt voor het verpieterd. Wat jij niet meer nodig heeft, kan een andere buur wellicht goed gebruiken. Het delen van ingrediënten is dan ook een leuke, duurzame manier om verspilling tegen te gaan!

Houdbaar eten in blik is vaak ook riant na de THT-datum goed te eten. Gooi eten wat over datum is dus niet zomaar weg!
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 9 uur geleden
Nestor Jurrie Haak bewaakte de rust binnen het kampioensteam “Klos2”.
De Klos 2 Kampioen viert kampioenschap biljarten 11 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 11 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Iedere dag kiezen voor vrede, een opgave 11 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: vrijwilligers zijn onmisbaar! 12 uur geleden
Doneer ook voor het goede doel.
Melbuul'n Runners rijden weer puzzeltocht voor het goede doel 13 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 13 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: Nee, ik heb géén worteltaart (of croissants) 14 uur geleden