Afbeelding

Vakantie! Hoe kom je zo veilig mogelijk op je vakantieadres aan?

Algemeen

Eindelijk, het is tijd voor vakantie! Even lekker zorgeloos genieten en ontspannen. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om veilig te reizen. De Veiligheidsregio Twente vindt het belangrijk om informatie te geven zodat je veilig op reis kunt. 

Alarmnummer 1-1-2
De Europese Unie heeft het iedereen makkelijk gemaakt. Alle landen binnen de unie hebben namelijk hetzelfde alarmnummer: 1-1-2. Bovendien gebruiken zo’n 60 andere landen hetzelfde alarmnummer als wij, wel zo handig in hectische situaties. In geval van een noodsituatie of een acute (medische) hulpvraag kun je 1-1-2 bellen. Zorgen maken over een taalbarrière is niet nodig. Binnen de EU kan Engels worden gesproken met de lokale alarmcentrale. De centralist zal, net als in Nederland, vragen welke hulpdienst gewenst is: politie, brandweer, ambulance.

Hectometerpaaltjes
Een ongeluk of een andere noodsituatie op de snelweg is natuurlijk erg vervelend. Maar hoe kun je de hulpdiensten naar de juiste locatie sturen? Daarvoor zijn de hectometerpaaltjes. Dit zijn de groene bordjes die elke 100 meter naast de snelweg staan en bevatten alle informatie die een 112-centralist nodig heeft. Zo lees je het hectometerpaaltje op de juiste manier:

1: het nummer van de snelweg waar je op rijdt.

2: de rijrichting (links of rechts) waarop het incident is gebeurd. Let hierop als je het incident vanaf de andere rijrichting meldt.

3: de exacte locatie op de rijrichting van de betreffende snelweg.

4: de zwarte letter op het gele vlak is alleen toegevoegd bij op- en afritten en lussen bij knooppunten. Dat maakt het doorgeven van die letter extra belangrijk. 

Inpakken maar!
Vergeet slippers en strandbal niet, maar denk ook aan wat er verplicht mee moet in de auto in het buitenland? In sommige landen zijn een brandblusser en zelfs reservelampjes verplicht. Op de website van de ANWB is een overzicht te vinden van wat er verplicht mee moet per land.

Veiligheidsregio Twente

Afbeelding
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 3 uur geleden
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 4 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 23 apr, 13:13