Mei, juni en juli zijn de zonnigste maanden van het jaar. Deze week sneuvelde weer een record.
Mei, juni en juli zijn de zonnigste maanden van het jaar. Deze week sneuvelde weer een record.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Algemeen

We zitten momenteel in de zonnigste periode van het jaar: mei, juni en juli zijn de drie maanden met de grootste zonkracht. Dit jaar verloopt bovendien zonniger dan gebruikelijk. Op 27 juni werd het absolute record zonuren voor een eerste halfjaar verbroken: 1.128 uren zon. Al vroeg in het jaar werd duidelijk dat er een record aan zat te komen. Wie graag in de zon zit vermaakt zich opperbest - maar het blijft wel belangrijk om het nodige respect te tonen voor de zonkracht...

TWENTE - Al deze zonuren brengen namelijk ook het risico van verbranding en huidkanker met zich mee. Volgens KWF Kankerbestrijding is huidkanker statistisch de meest voorkomende soort kanker in Nederland, met jaarlijks bijna 83.000 diagnoses. De meeste gevallen zijn een zogeheten basaalcelcarcinoom, met 60.000 diagnoses. Deze zijn goed behandelbar en zaaien zelden uit; bijna iedereen geneest. Het plaveiselcelcarcinoom is bij vroege ontdekking ook redelijk aan te pakken. Het melanoom is de meest agressieve vorm en zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker.

Helaas constateerden KWF en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) al dat het aantal gevallen van huidkanker toegenomen is door de jaren heen. Er zijn diverse oorzaken en gedachten op dit vlak - naast dat mensen daadwerkelijk eerder aan de bel trekken bij de dokter, zijn we door de decennia heen ook steeds verder weg op vakantie gegaan naar zonniger oorden. De oudere generatie die altijd hield van ‘lekker bruin’ en onvoldoende smeerde loopt een verhoogd risico op deze aandoeningen.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerealogie en het KWF hebben een aantal adviezen omtrent het beschermen tegen uv-straling. Allereerst: goed insmeren in tijdens de zonnige dagen! Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met tenminste zonbeschermingsfactor (SPF) 15. Bij kinderen en huidtype 1 (Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin, rossige huidtype) wordt aangeraden om tenminste factor 30 te gebruiken. Ook tijdens vrije tijd en vakantie is deze factor aan te raden. Vergeet ook niet onder de randen van kleding te smeren, zoals bij de nek en bovenarm wanneer je een shirt draagt. Draag het liefst bedekkende kleding en een hoed met brede rand die ook de oren en nek afdekt. Verder is het verstandig om niet tussen 11.00 en 15.00 uur de zon in te gaan. En ja, ook op een grijze dag kun je verbranden wanneer je langere tijd buiten staat; smeer dus ook op zo’n dag goed in.

Tevens adviseren KWF en anderen ook om niet onder de zonnebank te gaan. Een uurtje onder de zonnebank is namelijk vergelijkbaar met een complete dag naar het strand. Als je dit te vaak doet, krijgt je huid veel extra UV-straling te verwerken. Dit zorgt naast het gezondheidsrisico ook voor veroudering van de huid. Kijk voor meer informatie op: www.kwf.nl/kanker/huidkanker 

!
Afbeelding
Twents Wijnfeest bij Wijngaard Kötter 2 uur geleden
Afbeelding
Met meer zelfvertrouwen gaan fietsen 2 uur geleden
Afbeelding
NK Maaien met de zeis in Dalfsen 3 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur OV-reisadvies 3 uur geleden
Afbeelding
Stadsbeiaardiers blijven erg actief 5 uur geleden
Afbeelding
Het verleden van Hengelo: De Kettingbrug 20 uur geleden
Afbeelding
‘Je bent een clubje met zijn allen’ 22 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking Borne Beweegt en KidsVooruit gisteren