Internationale dichtkunst slaat een brug tussen culturen aan beide kanten van de grens.
Internationale dichtkunst slaat een brug tussen culturen aan beide kanten van de grens.

Grensoverschrijdende kunst & cultuur

Algemeen

Nederland en Duitsland hebben een lange historische band met elkaar. Met uiteraard zijn historische dieptepunten, maar toch is er meer wat ons verbindt dan wat ons scheidt. De grensoverschrijdende Tolle Woche, een jaarlijks evenement in Enschede, viert deze mooie verbintenis die we tegenwoordig hebben. Ook iedereen in de brede regio kan een bijdrage leveren en wel via een internationale poëziewedstrijd. Inwoners uit het hele Euregio-gebied kunnen gedichten insturen.

ENSCHEDE - Dit jaar organiseert stadsdichter Dick Schlüter samen met de gemeente Enschede tijdens Die Tolle Woche een internationale poëziewedstrijd. De wedstrijd heeft het thema ‘Nabuurschap/Nachbarschaft/Noaberschap’. Vanaf nu tot en met 18 september kunnen inwoners uit het hele Euregio-gebied gedichten inzenden in het Nederlands, Duits of Nedersaksisch/Platt Deutsch. Met de poëziewedstrijd wil de gemeente meer aandacht vragen voor onze ‘grenzeloze cultuur’: De streektaal en het Noaberschap dat ons over grenzen heen verbindt.

Het thema van de poëziewedstrijd is Noaberschap: in de breedste zin van het woord. Stadsdichter Dick Schlüter: ‘Noaberschap is een term die we vaak noemen als we de cultuur in onze regio beschrijven. Noaberschap betekent grof gezegd dat we het belangrijk vinden er hier als buren voor elkaar te zijn. Het is een term die niet alleen past binnen Twente, maar ook als het gaat om de relatie met onze goeie buren over de grens. Hoe mooi is het om met deze wedstrijd Nederlandse en Duitse dichters uit de Euregio bij elkaar te brengen. En in de pen te klimmen over een thema dat ons verbindt.’

Deelnemers mogen in de talen Nederlands, Duits en Nedersaksisch/Platt Deutsch maximaal drie gedichten per taal inzenden die aan de spelregels voldoen. De feestelijke prijsuitreiking is op 1 oktober in boekhandel Broekhuis. De eerste prijs is een bedrag van 150 euro, de tweede prijs 100 euro en de derde prijs 75 euro. Daarnaast krijgen de prijswinnaars een pakket dichtbundels ter waarde van 50 euro.

Enschede organiseert als meest Duitse stad van Nederland ieder jaar Die Tolle Woche. Met het motto ‘Das Schöne passiert wenn Man Grenzen passiert’ wil Enschede dè week over en voor grensoverschrijdende samenwerking organiseren: Die Tolle Woche. Dit jaar vindt Die Tolle Woche plaats van 1 t/m 9 oktober met allerlei activiteiten voor inwoners binnen en buiten Enschede. Zie voor het hele programma van Die Tolle Woche www.dietollewoche.eu 

!
Afbeelding
Twents Wijnfeest bij Wijngaard Kötter 1 uur geleden
Afbeelding
Met meer zelfvertrouwen gaan fietsen 1 uur geleden
Afbeelding
NK Maaien met de zeis in Dalfsen 2 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur OV-reisadvies 2 uur geleden
Afbeelding
Stadsbeiaardiers blijven erg actief 4 uur geleden
Afbeelding
Het verleden van Hengelo: De Kettingbrug 19 uur geleden
Afbeelding
‘Je bent een clubje met zijn allen’ 21 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking Borne Beweegt en KidsVooruit 23 uur geleden