Zelf bestrijden is doorgaans niet de beste keuze: laat het over aan de professional.
Zelf bestrijden is doorgaans niet de beste keuze: laat het over aan de professional.

Augustus meeste wespenoverlast

Algemeen

Experts waarschuwden er al een tijdje voor: dit jaar zal de overlast door wespen flink groter zijn dan voorheen. De afgelopen tijd namen het aantal meldingen van overlast en nesten weer toe en bestrijders draaien overuren. En dan moet het hoogtepunt van de overlast nog komen...

TWENTE - De wesp heeft gelukkig een vrij voorspelbare levenscyclus, waardoor we weten dat augustus problematisch zal worden. Wespen leven één seizoen, met uitzondering van de koningin. Na de overwintering bouwt zij in het voorjaar een nest waarna werksters helpen bij het afbouwen van de nesten en het verzorgen van de larven. Deze larven zijn rond dit tijdstip volwassen, waarna op zoek gaan naar zoetheid. Dit is rond augustus, net het moment waarop we massaal buiten op het terras of in de tuin zitten.

Wespenbestrijders zagen dit jaar al vroeger overlast door wespen dan voorheen. De oorzaak laat zich raden: de winter en het voorjaar waren bijzonder warm en droog. Ideale omstandigheden voor de koninginnen om aan hun nesten te beginnen. Als je bedenkt dat er per nest gemiddeld 5.000 wespen zijn is een toename van de overlast haast onvermijdelijk.

Hoewel we de wespen vooral als overlastgevend ervaren op het terras, hebben ze ook een zekere nuttige kant. Deze efficiënte moordmachine geniet namelijk van insecten zoals rupsen en muggen. Zonder de wesp zou hun overlast ook groter zijn.

Wespenbestrijders benadrukken om liever niet zelf wespennesten weg te halen. Ook zij nemen hierbij de nodige voorzorgsmaatregelen zoals goede beschermende kleding. Wespen die zich bedreigd voelen worden erg agressief, achtervolgen je en vallen bewust in grotere groepen aan. Een wesp kan ook meermaals steken.

Preventie van nesten blijft daarom belangrijk. Algemene tips zijn het goed dichten van naden en kieren rondom het huis, ventilatievoegen af te dekken met speciale roosters, verwijder oude stronken uit de tuin en bewaar afval in goed afgesloten bakken. Oftewel, ook maatregelen die veelal andere overlast tegengaan zoals ongedierte.

Om overlast en aanvallen van wespen te voorkomen zijn er diverse tips. Uit de buurt blijven van een nest is uiteraard logisch, maar toch kunnen sommige mensen hun nieuwsgierigheid moeilijk bedwingen. Wespen kun je met diverse commerciële middelen en huismiddeltjes ontmoedigen. Zo zijn er specifieke wespensprays op de markt om ze te doden of weg te jagen. Besproei hiermee plaatsen waar ze graag rondhangen, zoals vensterbanken, lampen, wanden en plafonds.

Wespen houden ook niet van sterke geuren en rook. Wierookstokjes kunnen de wesp op afstand houden, maar ook kruidnagel in een citroen, knoflook, ui, citronella, eucalyptus en brandende gemalen koffie kunnen effectief zijn. Een kleurrijke en biodiverse tuin helpt ook. Bloemen en planten zoals lavendel, de muntplant, alsem en tomatenplant zijn effectief tegen de wesp. Er zijn ook technologische hulpmiddelen, zoals apparaten die met ultrasoon geluid wespen verjaren. Onhoorbaar voor ons als mens, maar heel irritant voor de wesp. Nadeel: deze zijn niet echt bruikbaar met huisdieren, aangezien hond en kat ze óók horen.

Toch nog last van een wesp? Blijf vooral rustig; slaan naar een wesp lokt alleen agressie uit. Blijf je rustig zitten, dan is de kans veel kleiner dat de wesp je iets aandoet.

!
Afbeelding
Twents Wijnfeest bij Wijngaard Kötter 2 uur geleden
Afbeelding
Met meer zelfvertrouwen gaan fietsen 2 uur geleden
Afbeelding
NK Maaien met de zeis in Dalfsen 3 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur OV-reisadvies 3 uur geleden
Afbeelding
Stadsbeiaardiers blijven erg actief 5 uur geleden
Afbeelding
Het verleden van Hengelo: De Kettingbrug 20 uur geleden
Afbeelding
‘Je bent een clubje met zijn allen’ 22 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking Borne Beweegt en KidsVooruit gisteren