Stadsbeiaardier Esther Schopman van Enschede; regelmatig te horen op het Enschedese stadscarillon.
Stadsbeiaardier Esther Schopman van Enschede; regelmatig te horen op het Enschedese stadscarillon.

Stadsbeiaardiers blijven erg actief

Algemeen

Afgelopen zaterdag was de landelijke Dag van de Beiaard. Op veel plekken in Nederland was passende muziek te horen vanaf de vele carillons. Daarnaast werden er ook specifieke activiteiten gehouden, zoals in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Doel van de dag is om dit fenomeen onder de aandacht te brengen én te behouden voor latere generaties.

TWENTE - Er zijn ook in Twente diverse zeer actieve beiaardiers te vinden. Zoals stadsbeiaardiers Hylke Banning in Oldenzaal en Esther Schopman in Enschede. Hoewel veel carillons tegenwoordig geautomatiseerd spelen, blijft het toch belangrijk om ook het live spelen in ere te houden. Zo bespeelt Schopman zo’n 50 keer per jaar het Enschedese stadscarillon, met als vast moment de lunchbespeling op zondagmiddagen. 

Stadsbeiaardier Hylke Banning werd in mei geëerd met een Koninklijke Onderscheiding. Hij is sinds 1992 actief als stadsbeiaardier van Oldenzaal. Naast het wekelijkse spelen en een reeks zomerconcerten doet hij namelijk nog veel meer voor de gemeenschap én beiaardcultuur. Zo was hij nauw betrokken bij de plaatsing van een nieuwe klok in de Plechelmusbasiliek, maar hij is ook actief bij de nodige regionale en landelijke beiaardorganisaties.

Al sinds 2014 staat de Nederlandse beiaardcultuur op de lijst van immaterieel erfgoed in Nederland. In de veertiende eeuw werden op veel stadstorens uurwerken geplaatst. Om mensen de eerste slag niet te laten missen, werden vooraf enkele kleinere klokken bespeeld. Zo konden zij eenvoudige deuntjes laten horen. Met de opkomst van de speeltrommel in de zestiende eeuw konden complexere stukken geautomatiseerd gespeeld worden. In 1918 werd de Nederlandse Klokkenspel Vereniging opgericht en in 1953 werd een heuse Nederlandse Beiaardschool opgericht.

Naast dat de stadsbeiaardiers mooie ambassadeurs zijn voor dit erfgoed, zijn er ook gerichte initiatieven voor toekomstig behoud. Zo werd een Doe-Beiaard ontwikkeld om kinderen in contact te brengen met de beiaard. Daarnaast moeten masterclasses, beiaardconcourses en meer ook een jonger publiek enthousiasmeren voor dit vak. De beiaards zelf proberen onder meer door het spelen van toegankelijke, herkenbare muziek de affiniteit aan te wakkeren. Zo speelden beiaards van alles van populaire film- en TV-muziek tot gerichte genres zoals liefdesliedjes op Valentijnsdag. Want: onbekend maakt onbemind bij deze unieke muzieksoort.

Wie meer wil weten over de boeiende én bloeiende beiaardcultuur kan ook eens kijken op de website van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging: www.klokkenspel.org

Afbeelding
Column Irene Pigge: veel zure smoeltjes op het station deze week 43 minuten geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Paters met idealen 43 minuten geleden
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 1 uur geleden
Afbeelding
Juridisch Spreekuur 30 nov., 12:42
Afbeelding
Bijzondere korpsavond brandweer 29 nov., 09:38
Afbeelding
Borns Blauw dichtwedstrijd 28 nov., 15:40
Afbeelding
Column Irene Pigge: Sintstress met de surprises en cadeautjes 28 nov., 14:38
Afbeelding
Samen Kerken: Met de Liefde als midden… 28 nov., 13:25