Een optimaal afgestelde zeis gaat door het gras als een warm mes door boter.
Een optimaal afgestelde zeis gaat door het gras als een warm mes door boter. Foto: Shutterstock

NK Maaien met de zeis in Dalfsen

Algemeen

Op zaterdag 3 september vindt het NK Maaien met de zeis plaats op landgoed de Horte in Dalfsen. Vanwege het 90-jarig jubileum van Landschap Overijssel zijn zij dit jaar gastheer van het evenement. Publiek is van harte welkom! Als beschermheer van het jubileumjaar is ook Andries Heidema, Commissaris van de Koning, aanwezig. Hij verzorgt de uitreiking van de gouden strekel.

DALFSEN - Het maaien met de zeis is een oud ambacht. Maar ook in het moderne natuurbeheer bewijst de zeis goede diensten. Je kunt er heel gericht mee maaien en het maaisel kan goed afgevoerd worden. Bovendien is maaien met de zeis duurzaam en CO2-neutraal.

Het NK Maaien met de zeis start om 11.00 uur met maaidemonstraties. Wil men het maaien met de zeis zelf proberen? Dat kan! Deskundige begeleiders helpen de aspirant-maaiers op weg. De benodigde zeisen zijn aanwezig, evenals een smid met een smeedkar om de bladen onder de juiste hoek aan de steel te zetten. Dus, ligt er thuis nog een zeis die niet helemaal lekker maait, breng hem gerust mee aldus de organisatie. In de middag strijden de teams tegen elkaar. Voorafgaand aan de wedstrijd worden de bladen vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld, een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan. De finales starten rond 15.30 uur. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats door Andries Heidema, Commissaris van de Koning.

16 teams uit verschillende provincies strijden om het kampioenschap. Naast deze 16 worden op de dag zelf nog 2 gelegenheidsteams van ervaren maaiers samengesteld. “Dus, ben je bedreven in het maaien? Kom op 3 september naar Dalfsen en meld je aan voor de strijd!”, zo spoort men aan.

Het maaien met de zeis is een oud ambacht dat we tegenwoordig niet heel vaak zien. Eigenlijk heel jammer, want het historische tafereel past namelijk precies binnen de wensen voor ecologisch natuurbeheer. Zo is het gerichter maaien met de zeis ideaal om bijvoorbeeld kwetsbare bloemen en plantensoorten te behouden die positief bijdragen aan de biodiversiteit. Maaien met de industriële maaier is weliswaar efficiënt, maar maakt ook veel kapot wat eigenlijk behouden zou moeten worden. Bovendien is deze maaimethode inherent fluisterstil - tenzij de maaier zelf een leuk deuntje weet. Het risico op verstoring van de dieren in de natuur is dan ook minimaal. De hoop is dat activiteiten zoals het NK dan ook positief bijdragen aan de interesse voor dit ambacht. Er zijn ook diverse organisaties die het maaien en oogsten met de zeis toepassen binnen een historische context, zoals het Openluchtmuseum Ootmarsum met de nostalgische oogstdag.

!
Afbeelding
Ophaalronde snoeihout 29 sep, 13:35
Afbeelding
Golfclub de Koepel houdt Overijssels kampioenschap 29 sep, 12:14
Afbeelding
Programma Kulturhus 29 sep, 12:11
Afbeelding
Voorleesfeest in de bibliotheek 29 sep, 11:25
Afbeelding
Bloemenverkoop Floralia gaat door 29 sep, 11:24
Afbeelding
Vele handen maken licht werk bij trots FC Twente 29 sep, 07:48
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde tegen corona 28 sep, 16:04
Afbeelding
Provincie en gemeenten halen protestvlaggen weg 28 sep, 13:22