Gerrit Kaal en Jan Schefer vertellen enthousiast over de Ronde van Borne
Gerrit Kaal en Jan Schefer vertellen enthousiast over de Ronde van Borne

Ronde van Borne met finale VIRO-Cup

Algemeen

Het begon allemaal jaren geleden toen Johan ten Voorde de eerste wielrenwedstrijd in Borne organiseerde. Deze race werd toentertijd nog verreden op het Letterveld. Ten Voorde was eigenlijk de enige organisator van de Ronde. Hij deed alles in zijn eentje, van inschrijvingen, contacten met de gemeente tot sponsoring aan toe. Toen hij het echter allemaal, vooral financieel, niet meer rond kon krijgen zocht hij contact met andere Bornse wielerliefhebbers en werd de Ronde van Borne geboren. Vanaf 2010 wordt de ronde met een geheel nieuwe opzet en naam ‘Rabo Ronde van Borne’ verplaatst naar het centrum van Borne met start en finish aan de Stationsstraat. Inmiddels is de start en finish aan de Grotestraat tegenover de Lidl.

BORNE - Al in januari komen de twee dames en vijf heren van het organisatiecomité bij elkaar om de voorbereidingen te starten. Ieder met een eigen taak volgens een draaiboek. Eind mei moet de organisatie financieel gedekt zijn en wordt beslist of de wedstrijd doorgaat. De eerste wedstrijd begint al om 15.45 uur met de Drie Biggetjes loopfietsrace voor 2 tot 4 jarigen. Om 16.45 uur start de Carnavalsland race voor 5 en 6 jarigen, zowel jongens als meisjes. Er wordt 200 meter gefietst op een gewone fiets. Als je verkleed fietst kun je er mooie prijzen mee winnen. De start is bij de sponsor Carnavalsland.

De Dikke Banden Race is geadopteerd door de ‘Jumbo Visma Ready to Race’ organisatie die daar diverse mooie prijzen en gadgets voor beschikbaar stelt. De wedstrijd moet gereden worden op fietsen waarvan de band dikker moet zijn dan 28 cm. Gerrirt Kaal heeft hiervoor een speciale bandenmeter vervaardigd om dit te controleren. Er wordt gereden in drie leeftijdscategorieën.

Om 17.50 moet er begonnen worden met de elite/belofte dames. Aan deze al jarenlang door Baartman Assurantiën gesponsorde race mogen ook juniorvrouwen meedoen van af 17 jaar. Er hebben zich tot nu toe 35 dames ingeschreven. De organisatie vindt het wel jammer dat hier alleen vrouwen aan mee mogen doen niet onder contract staan bij een wielerploeg. Nederlands kampioene Rixt Hoogland, woonachtig in Borne, verschijnt ook aan de start.

Om 19.45 uur beginnen de amateurs en de elite die strijden om de VIRO Criterium Cup. Ook hier mogen alleen renners aan mee doen die niet bij een ploeg onder contract staan. Zij rijden 80 ronden, zo’n 80 kilometer. Hiervoor hebben zich tot nu toe 94 deelnemers ingeschreven. Onder hen de regerend Nederlands kampioen Jelle Johannink uit Denekamp. Sponsor is Welbions.

Voor de organisatie van een dergelijk groot evenement zijn de nodige financiën noodzaak. Niet alleen worden hier de diverse premies die tijdens de wedstrijd te winnen zijn van betaald, maar wat denk je van de 350 dranghekken die langs het parcours geplaatst meoten worden om de veiligheid van zowel de rijders als het publiek te waarborgen. Het bestuur van de Ronde van Borne is de ruim vijftig sponsoren groot of klein dan ook erg dankbaar voor hun spontane bijdragen door de jaren heen.

Afbeelding
Gitaarcafé in Borne 35 minuten geleden
Afbeelding
Column Corine Hofstra: nog op zoek naar het ideale cadeau? 40 minuten geleden
Afbeelding
AutoMaatje Borne Chauffeurs Café 42 minuten geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: veel zure smoeltjes op het station deze week 1 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Paters met idealen 1 uur geleden
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 2 uur geleden
Afbeelding
Juridisch Spreekuur 30 nov., 12:42
Afbeelding
Bijzondere korpsavond brandweer 29 nov., 09:38