Mensen met een hogere leeftijd en kwetsbaren krijgen als eerste de herhaalprik.
Mensen met een hogere leeftijd en kwetsbaren krijgen als eerste de herhaalprik. Foto: Shutterstock.com

Nieuwe vaccinatieronde tegen corona

Algemeen

De GGD Twente is afgelopen week begonnen met de najaarsronde van corona-herhaalprikken. Als eerste werden de 80-plussers uitgenodigd om een prik te halen met het vernieuwde vaccin, wat volgens de gezondheidsorganisatie betere bescherming moet bieden tegen de nieuwere varianten van het virus.

TWENTE - Niet verrassend zorgt de introductie van het nieuwe vaccin en de push voor herhaalprikken ook weer voor maatschappelijke discussie. We zitten momenteel immers in een gunstige situatie waarbij corona haast uitgebannen lijkt. “Lijkt”, want het virus gaat nog steeds rond - maar door het kleine aantal besmettingen en geen maatregelen ervaren de meeste mensen weinig urgentie om een herhaalprik te halen.

Uit onderzoek van I&O Research afgelopen week bleek dat de helft van de Nederlandse volwassenen geen noodzaak ziet in de herhaalprik. Met name jongeren hebben minder behoefte aan de vernieuwde vaccinatie, een beeld dat we ook zagen in de eerdere vaccinatieronde. De vaccinatiebereidheid nam ook bij iedere volgende ronde af, ook bij mensen die aanvankelijk wel de basisserie haalden. Het gevoel van urgentie was immers steeds kleiner.

De GGD’s hopen uiteraard dat zoveel mogelijk mensen, zeker de kwetsbare groepen, bewust wel zullen kiezen voor de herhaalprik. Dit moet het immuunstelsel goed voorbereiden op een opleving van het virus dit najaar, wanneer iedereen weer dichter bij elkaar zit. De afweer tegen het virus neemt immers steeds verder af naar mate we langer van de vorige prik afzitten, zo is ook de boodschap van de experts.

De meeste mensen zullen uiteraard graag willen weten wanneer zij precies aan de beurt zijn voor de prik. Als eerste zijn nu de zorgmedewerkers en mensen met een hogere leeftijd aan de beurt. De leeftijdsgrens voor deze prikken zal steeds iets verder opschuiven. Wie een uitnodiging heeft gehad of op basis van de leeftijd kwalificeert kan een afspraak maken via www.planjeprik.nl of door te bellen naar 0800-7070.

Vanaf de eerste helft van oktober komen mensen aan de beurt van 12 tot 59 jaar die jaarlijks uitgenodigd worden voor de griepprik, aldus de laatste informatie op de website van het RIVM. Hierna volgt de rest van alle Nederlanders.

De GGD Twente adviseer mensen om zich verder weer goed aan de basisadviezen te houden; hoest en nies in de elleboog, was vaak de handen en blijf thuis en doe een zelftest bij klachten. Men moet bij een bevestigde besmetting minimaal 5 dagen in isolatie blijven. Pas na 24 uur klachtenvrij te zijn kan men weer uit huis, aldus de GGD Twente.

Afbeelding
Gitaarcafé in Borne 19 minuten geleden
Afbeelding
Column Corine Hofstra: nog op zoek naar het ideale cadeau? 24 minuten geleden
Afbeelding
AutoMaatje Borne Chauffeurs Café 26 minuten geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: veel zure smoeltjes op het station deze week 1 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Paters met idealen 1 uur geleden
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 2 uur geleden
Afbeelding
Juridisch Spreekuur 30 nov., 12:42
Afbeelding
Bijzondere korpsavond brandweer 29 nov., 09:38