Afbeelding

Frisse ramen

Algemeen

Irene Pigge is samen met haar man eigenaar van het koffiezaakje op het station van Borne. In Hart van Borne vertelt zij wat haar bezighoudt.

Zoals u misschien heeft kunnen zien (of op deze plek heeft kunnen lezen), was het al gauw een treurige bende op station Borne na het vertrek van de gastheer die was aangesteld door een samenwerkingsverband tussen de NS, de gemeente en ons. We waren dan ook blij toen er zich een nieuwe gastheer meldde. 

De jobcoach waarschuwde voorzichtig: “Hij moet onze taal nog leren. Zijn Engels is niet altijd even goed verstaanbaar, maar met geduld en je best kom je een eind.” Dus toen ik hem wilde bellen om hem uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek, was ik ook best even gespannen. Zou hij het begrijpen? Ik probeerde zo langzaam en bondig als ik kon duidelijk te maken dat ik graag een afspraak met hem zou maken. Ik voelde me een bejaarde toerist in een vreemd land, met mijn luid gesproken Nederlandse steekwoorden. “Mááándag, op het staat-siejon, om elf uur. Lukt dat?” 

Zijn antwoord was duidelijk, in vlot rollende nederlandse volzinnen: Ja, is goed. Dat komt goed uit, want ‘s middags heb ik taalles in Enschede. Ik zal er zijn.” Ik was helemaal verbaasd. Die taallessen zijn goed, want er rollen hele verhalen uit in goed verstaanbaar Nederlands. Inmiddels is hij begonnen en een heel leuke collega gebleken. Hij zegt 80% te snappen van wat ik zeg (en ik zou denken dat dit altijd nog de helft meer is dan wat mijn man van mij begrijpt.) De overige 20% vult hij naar eigen wijsheid in. Dat leverde vorige week nog wel een komische situatie op. Ik had hem gevraagd de ramen te doen en wees hem waar de schoonmaakspullen lagen. 

Toen ik ‘s middags op de zaak kwam, zei hij trots dat hij klaar was. Ik zag het resultaat, laten we zeggen dat het niet helemaal voldeed aan mijn verwachting. Ik vroeg hem waar hij de ramen mee had schoongemaakt. Hij liet me de spuitbus zien die hij had gebruikt. Eentje met frisse citroenen erop afgebeeld en een gele dop, doorgaans een indicatie dat het schoonmaakspray betreft. Of luchtverfrisser dus. Ik heb de zaak met de lekkerst ruikende ramen van Borne. Je kunt er alleen niet doorheen kijken.

Column Irene Pigge

De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 12 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 14 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 14 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 15 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 15 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! 16 uur geleden
Afbeelding
Ruime overwinning NEO 17 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 19 uur geleden