Corine Hofstra.
Corine Hofstra.

Column Corine Hofstra: aaltjes en schimmels

Column

Ik zeg het wel vaker, we hebben te maken met vruchtbare grond in Borne. Bornse topsporters op internationaal niveau schieten als paddenstoelen de grond uit. Joy Beune, Wout Weghorst, Mats Wieffer en nog een handvol talenten die hard bezig zijn om terrein te veroveren.

We zijn de vruchtbare grond voor veel succesvolle landelijke bedrijven van nu, maar ook van vroeger. Ik noem een Stork, Spanjaard, de bierbrouwerij van Meijling (Hengelo Bier). We waren in 1896 zelfs – met dank aan Hofstede Crull – de eerste elektrisch verlichte plattelandsgemeente in Nederland. Maar ook veel Bornse evenementen zijn beroemd & berucht en er wordt buiten gemeentegrenzen over ons gepraat. Onze vruchtbare grond zorgt er gewoon voor dat heel veel dingen lukken. En daar mogen we best trots op zijn! Trots op de grond waarop we wonen, trots op alle successen dat het heeft voortgebracht. 

Voordat ik dit column schreef, besloot ik op te zoeken wat vruchtbare grond nu precies kenmerkt. Het betekent zoveel als ‘het vermogen van de bodem om gewas van voedingsstoffen te voorzien. De vruchtbaarheid wordt bepaald door de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem.’ Nou klinkt dat niet heel sexy, maar ik beloof je dat dit nog meevalt in tegenstelling tot wat er nu komt. De bodem blijft namelijk pas écht vruchtbaar door het bodemleven. Bodemleven zoals wormen, aaltjes, schimmels en bacteriën. Met alle respect, maar het Bornse volk is eigenlijk het krioelende bodemleven. Want zonder de inzet van onszelf, van onze noabers, van ons verenigingsleven, van onze community en van onze ondernemers, is bodem maar gewoon bodem. Dorre, dode bodem zonder leven. Dus Bornenaren, lieve aaltjes van me, ik ben trots op jullie en ga zo door. Laten we samen Borne nog vruchtbaarder maken, zodat er nog meer goede gewassen kunnen ontwikkelen! Meer weten? Ontdek dan visitborne.nl/bruto-borns-geluk voor successen van Bornse Bodem.

Corine Hofstra
Visit Borne

www.visitborne.nl 

De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 41 minuten geleden
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 19 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 21 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 21 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 22 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 22 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! 23 uur geleden
Afbeelding
Ruime overwinning NEO gisteren