Corine Hofstra.
Corine Hofstra.

Column Corine Hofstra: vrijwilligers zijn onmisbaar!

Column

Vrijwilligers. Tegenwoordig zijn ze steeds lastiger te vinden. Misschien zoeken we niet goed, of zijn de potentiële vrijwilligers gewoon te goed geworden in verstoppen, maar het is wel een ding. 

Laatst hoorde ik zelfs dat mensen vrijwilligerstaken bij sportclubs kunnen afkopen. Je betaalt om niet te hoeven komen. Ik wist niet wat ik hoorde! En ergens snap ik het, want de vragen om vrijwillige kantinediensten, luizenmoeders, sfeerbeheerders bij een evenement & afvalrapers vliegen je om de oren. Er wordt in onze samenleving nou eenmaal vaak én veel een beroep gedaan op vrijwilligers. We kunnen gewoon niet zonder! 

En heel vaak profiteer je ervan, zonder dat je het misschien door hebt. Het Afrikafestival dat Hertme op de kop zet? Zonder de honderden vrijwilligers kon het niet bestaan. Zelfde geldt voor Borne op z’n Best komend weekend! Wist je trouwens wel dat onze mooie Mariakapel in de jaren ’50 is gebouwd door vrijwilligers? En dat er tot op de dag van vandaag nog altijd 30 vrijwilligers elke dag druk zijn met het onderhoud van de kapel? Er wordt schoongemaakt, kaarsen worden bijgevuld en bloemen worden tot in de puntjes verzorgd. Daarnaast wordt het groenonderhoud van het park óók door de vrijwilligers gedaan.

En zo ontstaan er mooie dingen: een buurtbarbecue, en stukje sociale controle én een heleboel zingeving. De geschiedenis gaat zich herhalen trouwens, want de nieuwe Schöp (daar waar al het materiaal wordt bewaard) is aan vervanging toe en zal opnieuw worden opgebouwd. Door vrijwilligers. Het enige wat nodig is geld om het te bekostigen! Nog zo’n kleine 10.000 euro is er nodig, blijkt uit de oproep van - je raadt het al - de vrijwilligers. Geniet je ook vaak van de Mariakapel? Dan is dit het moment om een donatie te doen. En denk je nou ‘vermoei me niet met al je praatjes over vrijwilligers die nodig zijn’, dan is nu moment om je vrijwilligerstijd af te kopen ;-). Kijk op visitborne.nl/mariakapel voor dit initiatief.

Corine Hofstra

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 25 apr, 13:20
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 25 apr, 12:14
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10