Afbeelding

Grootse plannen bij de Melbuulkes

Cultuur

De Melbuulkes, de derde carnavalsvereniging waarvan we de wagenbouwers bezoeken, zegt zelf niet de grootste te zijn, maar wel de gezelligste, heeft dit jaar geen nieuwe wagens gebouwd omdat het uitbreiden van de Carnahal met een nieuwe kantine prioriteit had.

BORNE - Aan het woord is penningmeester Margreeth Fokke die vol enthousiasme vertelt over haar carnavalsvereniging. Vol lof is ze voor de grote groep leden die gezamenlijk een prachtige  kantine hebben gebouwd. Ze zijn er al in het voorjaar van 2023 mee begonnen. Maanden werd er op een hard samengewerkt met een gezellige nazit als logisch vervolg. “Het was in eerste instantie niet helemaal de bedoeling dat het dit formaat zou worden, maar als je dan toch bezig bent kun je het maar meteen goed doen,” aldus Marleen. “We zijn nu nog aan het rondkijken naar andere tafels en stoelen, maar je kunt niet alles in één keer. We bouwen het langzaam op. Zo hebben we een mooie keuken op de kop kunnen tikken.”

Vorig jaar zijn de wagenbouwers heel druk geweest met het bouwen van een Prinsenwagen en een wagen voor de Melbroekies, de jongerenafdeling van de Melbuulkes. De bouwploeg is dit jaar druk geweest met het aanpassen en netjes maken van deze wagens zodat ze ervoor de optocht geweldig uitzien. Eerst op de vaste woensdagavond, de laatste weken bijna elke avond. De Melbuulkes doen dit jaar alleen mee met de Bornse Carnavalsoptocht met de Hofbus, een loopgroep en de Prinsenwagens van De Melbuulkes en de Mlebroekies. Het renoveren van de wagens en het aankleden van de loopgroep is eigenlijk wel veel werk om maar één keer mee te doen met een optocht. Toch laten ze Albergen en Zenderen schieten. Dit heeft vooral met verzekeringskosten te maken die torenhoog zijn. Margreeth: “Je bent wel met een landbouwtrekker onderweg, maar je doet geen landbouwwerk, en daarom moet je je extra verzekeren. Er zijn nog maar een paar maatschappijen die de tocht naar bijvoorbeeld Zenderen en Albergen willen verzekeren.”

Voor volgend jaar zijn ze nu al bezig met het uitwerken van grootse plannen. Ze willen dan met een eigen praalwagen voor de dag komen die ze helemaal zelf willen bouwen. Er zijn nog geen concrete plannen hoe deze er uit moet gaan zien, maar de eerste schetsen zijn al gemaakt. Ook is het de bedoeling de loopgroep uit te breiden. Deze bestaat dit jaar uit 41 personen met als thema ‘Pauw’. In hun blauw met paarse pakken met een verentooi zien ze er uit als een pauw, een ontzettend mooi gezicht. Donderdag begint het feest in Residentie de Klos met de ‘Lady’s-night’ waar de heren pas na 11 uur welkom zijn.

“Carnaval is niet alleen feestvieren,” besluit Margreeth, “Samen de schouders eronder zetten om plannen te realiseren is minstens zo belangrijk.”

Afgelopen 10 november presenteerden Prins Alexander en Adjudant Niels zich in een volle zaal van het Kulturhus als de nieuwe hoogheden van de Melbuulkes. Op 11 november was het de beurt aan Jonkheer Tim de 2e en zijn Adjudant Pepijn van J.G. de Melbroekies die in een bomvol Café de Klos luidruchtig werden verwelkomt.

Twee prinsen en adjudanten
De Melbuulkes werd er in 1976 opnieuw gestart na een eerdere periode die voorlopig werd stopgezet. Met een aantal vrienden van café Leushuis werd besloten een carnavalsavond te organiseren. Na de nodige voorbereidingen kon het feest beginnen en was het meteen een succes. Hierna werd besloten om door te gaan en mee te doen aan het “echte” carnaval. Er werd een bestuur gevormd, een Raad van Elf en werd een prins gezocht. Dit verliep allemaal snel en prima. Alles liep voorspoedig met in de top jaren zelfs meer dan 200 leden.

Afbeelding
Afbeelding
Strijd om QuizTijd wisselbokaal! 12 uur geleden
Afbeelding
Terugblik op sport in Borne 14 uur geleden
Afbeelding
Rode Kruis en humanitair oorlogsrecht 14 uur geleden
Els is een goede match met Toos. Ze geeft precies de ondersteuning die nodig is.
'Ik krijg zin om iets aan te pakken!' 14 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: aaltjes en schimmels 14 uur geleden
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
In de bioscoop 15 uur geleden
'Jysk op Woonboulevard Almelo voegt een vleugje warmte aan je eetkamer'
Jysk voegt een vleugje warmte toe 15 uur geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: Jarig! 16 uur geleden