Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper Foto: Sanne Peper

Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf

Cultuur

De herneming van de succesvolle en bejubelde voorstelling Slachthuis vijf komt op vrijdag 17 mei naar Schouwburg Hengelo. De voorstelling werd in 2022 geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. De jury schreef: “De voorstelling laveert tussen kleinmenselijk drama en het grote gebaar, doorbreekt schaamteloos de vierde wand en vuurt wonderbaarlijke toneelbeelden op de toeschouwer af die nog lang op het netvlies gebrand blijven.”

Hengelo - Regisseur Erik Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter volgt de succesvolle toneelbewerking van Slachthuis vijf naar het bijzondere anti-oorlogs meesterwerk van Kurt Vonnegut.

Erik Whien over Slachthuis vijf:

“Twee jaar geleden, toen we Slachthuis vijf voor het eerst op toneel brachten, was de vergelijking met alle oorlogen om ons heen een gruwelijke realiteit. Helaas is dat op dit moment niet anders. Kurt Vonnegut gaf zijn boek de ondertitel ‘de Kinderkruistocht’. Ook nu sterven er weer zoveel kinderen onder onze ogen. Dat is woedend makend. Slachthuis vijf is in de eerste plaats een anti-oorlogsboek. Een dappere poging om van de enorme complexiteit en wanhoop, toch een verhaal te maken. En daar is Vonnegut glorieus in geslaagd. Het is een weergaloos boek: liefdevol, grappig, verbijsterend, fantasievol en met een hoofdpersonage, Billy Pilgrim, die je voor altijd in je hart sluit.”

Billy Pilgrim, gespeeld door Bram Suijker, is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen en ergens in 1965 naar buiten komen. We zien Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.

Kaarten à 27,50 euro zijn te koop via 074 255 6789 of www.schouwburghengelo.nl 

Afbeelding
Eindconcert Optimist 23 mei, 12:58
Afbeelding
Maakdag festival in de Bibliotheek 23 mei, 12:57
Afbeelding
IJsclub Zenderen koopt grond ijsbaan 22 mei, 12:56
Afbeelding
Zo..maar zomer in Borne 22 mei, 10:55
Afbeelding
Ondermij-ningsmarkt voor inwoners en ondernemers 21 mei, 14:54
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 21 mei, 14:42
Het team van Idverde hoopt 25 mei veel belangstellenden te begroeten op de open dag. Eigen foto.
Open dag bij groenbedrijf Idverde 21 mei, 13:41
Afbeelding
Samen Kerken: Geen spijt van vriendschap 21 mei, 12:50