Afbeelding

Nieuwe proef met kleiner stembiljet

Gemeentenieuws

De minister van Binnenlandse Zaken nodigt de gemeente Borne uit om samen met drie andere gemeenten (Tynaarlo, Boekel en Midden-Delfland) deel te nemen aan een landelijk experiment met een nieuw stembiljet dat een stuk kleiner is (A3 formaat) bij de verkiezingen van het Europees Parlement op 6 juni 2024. 

BORNE - Het huidige stembiljet is te groot en daardoor niet alleen lastig te hanteren voor de kiezers, maar ook voor de leden van het stembureau. Het doel van het experiment is om zichtbaar te maken hoe het nieuwe model stembiljet werkt in de praktijk. Bij het nieuwe stembiljet stemt de kiezer door inkleuren van een stemvakje voor de politieke partij en het inkleuren van een stemvakje voor de kandidaat. Er staan dus niet meer alle namen van de kandidaten op de lijst, maar hangen de namen en nummers van de partijen en kandidaten in een overzicht in het stemhokje en worden deze ook thuis bezorgd bij de kiezer. Deelnemers aan een eerdere test bij twee stembureaus in Borne gaven een hoge waardering voor de leesbaarheid en het gebruik van het kandidatenoverzicht in het stemhokje en 97% van de deelnemers bracht een geldige stem uit. Het experiment wordt door het ministerie betaald.

De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 30 minuten geleden
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 19 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 21 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 21 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 22 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 22 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! 23 uur geleden
Afbeelding
Ruime overwinning NEO gisteren