Els is een goede match met Toos. Ze geeft precies de ondersteuning die nodig is.
Els is een goede match met Toos. Ze geeft precies de ondersteuning die nodig is.

‘Ik krijg zin om iets aan te pakken!’

Zorg

Het was even wennen voor mevrouw Toos, iemand in huis van Axxicom Thuishulp. “Ik wilde helemaal geen hulp over de vloer!” Maar twee jaar later kan ze thuishulp Els niet meer missen. Een lofzang: “Ik heb het zó getroffen! Ik heb er gewoon een vriendin bij. Els is een superhulp!” Die ‘superhulp’ hoort het verhaal ondertussen glimlachend aan. “Het klikt gewoon tussen ons”, zegt ze er zelf heel bescheiden over.

BORNE - De tuin krijgt al de prachtige modekleuren van de herfst. Maar mevrouw Toos ziet vooral werk. “Al het blad van de bomen langs de schutting waait bij mij in de tuin. Maar ik kan het niet meer in één keer aanvegen, dan sta ik me toch te hijgen!” Zo zijn er meer dingen die haar niet meer lukken. Een operatie bracht flinke schade aan haar longen aan. “Een heel groot verschil met vroeger. Ik heb zelfs nog dertien keer de Vierdaagse gelopen.” 

Tegenwoordig loopt thuishulp Els elke week Vierdaagse-afstanden door haar woning. “Van de kamer naar de badkamer, de gordijnen eraf, de ramen zemen van de binnenkant... zo ga ik het hele huis door.” Els is geen thuishulp van beroep, maar uit roeping zegt ze. “Ik ga altijd fluitend naar mijn werk. En dat is omdat het heel fijne mensen zijn waar ik mag komen.”

Een vriendin
Zoals mevrouw Toos. Twee jaar terug bracht de planning van Axxicom Thuishulp hen bij elkaar. Els: “Het is altijd even aftasten bij een nieuwe klant. Maar het klikte meteen. We waren vrij snel aan elkaar gewend.” Wat héét: “Ik heb gewoon een vriendin aan Els overgehouden”, haakt Toos in. “Ik kijk er gewoon naar uit. Ik weet: als Els komt, dan gaan we iets doen. Als zij komt krijg ik door haar enthousiasme en werklust ook zin om iets aan te pakken. Ik zou niet weten wat ik zonder haar zou moeten.”

Medische historie
De twee vrouwen schelen niet veel in leeftijd: mevrouw is 73, Els 66. (”Maar ik kan het ook met jongere klanten goed vinden hoor!”) En misschien helpt het ook dat beiden een flinke medische historie achter de rug hebben. Ook Els heeft met ernstige ziekte te maken gehad in haar privéleven. Maar voor treuren is geen plek tijdens de wekelijkse Els Show op dinsdagmiddag. Els: “We hebben het over van alles. Over haar familie. Over mijn familie. Over de kinderen. Wat dat betreft zitten we helemaal op één lijn.” Mevrouw: “En we maken overal een grapje van. We lachen wat af. Alles kunnen we tegen elkaar zeggen.” Ondanks haar beperkte conditie komt mevrouw nog overal. “Ik rij gelukkig nog auto. Ik ga regelmatig naar de kinderen toe. Alle vier wonen ze minstens op een uur rijden hiervandaan. Ik ga meer naar hen toe dan dat zij hier komen. Maar met corona kwamen ze tóch gewoon mijn boodschappen thuis brengen, ook al was het voor hen een heel eind rijden!” Tijdens de koffie gaat het ook nog over een gemeenschappelijke hobby: planten. Mevrouw: “Iedereen krijgt altijd stekkies van mij. Ja, ook Els. We kunnen elkaar goed advies geven. O joh, die samenwerking tussen ons is gewoon super!”

Ook iets voor u?
Ook aangenaam thuis blijven wonen met Axxicom Thuishulp? Fijn, een ondersteunende hulp in huis voor de dingen die u niet zelf meer kunt doen. Axxicom Thuishulp is actief in de gemeente Borne, Almelo, Enschede en Hengelo onder leiding van regiomanager Rolf Beumer: “We houden rekening met uw wensen. En we doen meer dan schoonmaken alleen. Bijvoorbeeld u stimuleren om ook zelf iets te doen, om fit te blijven. We kijken of het nog steeds goed met u gaat. En we wijzen u op de voorzieningen in de buurt. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. Met een beetje hulp van Axxicom Thuishulp en een beetje inzet van uzelf.”

Kijk gerust op www.axxicom.nl, mail naar thuishulp@axxicom.nl of bel 088 298 747

Regiomanager Rolf Beumer van Axxicom Thuishulp.
Pen
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 1 uur geleden
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 20 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 22 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 22 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 23 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 23 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! gisteren
Afbeelding
Ruime overwinning NEO gisteren