Afstand houden, handen wassen, thuis blijven bij klachten en goed ventileren: de basisregels blijven belangrijk om na te leven.
Afstand houden, handen wassen, thuis blijven bij klachten en goed ventileren: de basisregels blijven belangrijk om na te leven. Foto: Shutterstock

Column: Post Covid-19 periode: gaat het gewone leven weer door?

Algemeen

De meeste mensen zijn doorgegaan met het “gewone” leven, anderen hebben moeite met het opstarten van het ‘nieuwe normaal’.

Gewoon op een terrasje zitten kan weer als we maar afstand houden - en dat is juist zo moeilijk voor bepaalde groepen in de samenleving. Er mag uit eten gegaan worden, cafés zijn weer open. Het leven zou ons weer toe moeten lachen, maar in de media lees ik zeer verontrustende berichten. Opnieuw misschien een lockdown, ons land kleurt inmiddels weer rood. Straks mogen de toeristen niet meer komen en zijn wij ook niet welkom in het buitenland.

Wat ik wel bijzonder vind is dat de meeste mensen iets meer begrip hebben gekregen voor de werkers in de ziekenhuizen, voor de onderwijzers en natuurlijk niet te vergeten de politieagenten. Jarenlang zijn deze harde werkers slecht behandeld, zowel door de maatschappij als ook door de verschillende media. Het zijn “laag opgeleiden”, vaak mbo’ers. Dat is de reden dat ze slecht, zeg maar rustig altijd, onderbetaald zijn geweest.

En nu is er een pandemie die de wereldbevolking kan uitroeien. Dan hebben we hen nodig, nu horen we wel waardering, maar voor hoe lang? Maar we zijn nog lang niet van de gevolgen van ons gedrag af. Veel mensen, jongeren en ouderen, hebben restverschijnselen van de gevolgen van Covid. Ik hoor dat sommigen die ziek zijn geweest langdurig last hebben van hersen- en/of geheugenproblematiek, ademhalingsstoornissen en niet te vergeten oververmoeidheid. Maar als de mensen die ziek zijn geweest van Covid langdurig ziek blijven, extra medische zorg nodig hebben, zelfs werkloos raken, dit alles zullen we als samenleving moeten dragen en dus betalen. Misschien even afstand houden en nadenken wat wel en niet goed is voor jezelf en de ander. Want iedereen is op een gegeven moment die ander.

Borbala
Correspondent

Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 1 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 1 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 2 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 2 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! 3 uur geleden
Afbeelding
Ruime overwinning NEO 4 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 6 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 6 uur geleden