De lezing staat in het teken van de groei van de internationale textielindustrie en de relatie tot de Twentse textielindustrie.
De lezing staat in het teken van de groei van de internationale textielindustrie en de relatie tot de Twentse textielindustrie.

Lezing over ‘Industriële revolutie kleding en textiel’

Algemeen

De Belle Epoque (1890 - 1914) is een gouden tijdperk voor de snel rijk geworden industriëlen. Als gevolg van de economische groei en de opkomende industrie ontstaat een heldere scheiding tussen werk en vrije tijd. De eerste sociale tegenbewegingen ontstaan, waaronder de vrouwenbewegingen.

BORNE - De opkomst van de industrie heeft in de textiel en kleding een revolutie teweeggebracht bv. de haute couture en de naaimachine. De wens tot verandering werd versneld door de verspreiding van informatie over mode en de komst van modebladen. Een betere productie en distributie van kleding droegen bij tot een grotere consumptie. De gevolgen van de ontwikkelende textielindustrie waren ook voelbaar in Twente bij de fabrieken van Stork, Spanjaard, van Heek en Ten Cate. Annet Rijswijk, kostuumontwerper en oud-docent mode en kunstgeschiedenis, vertelt met beelden over de ontwikkelende internationale en sociale relaties gerelateerd aan de bloeiende textielindustrie in Twente. De lezing is deze donderdag 25 november en start om 20.00 uur. Deze zal gehouden worden in Cultureel Podium Bornse Synagoge. Toegang kost 10 euro. Kijk ook op: www.bornsesynagoge.nl

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 11 uur geleden
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10