Een gezellige tijd is ook goed mogelijk zónder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente.
Een gezellige tijd is ook goed mogelijk zónder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente. Foto: Shutterstock

Bewuster omgaan met alcohol

Algemeen

De feestdagen zijn hét moment om eens echt te genieten. Van veel en lekker eten en af en toe een alcoholische versnapering. Maar voor sommigen is alcohol meer dan een ‘af en toe’ genot. We zijn ons lang niet altijd bewust van hoeveel we precies drinken, zo signaleerde ook de GGD Twente in eerdere onderzoeken. Januari is daarom de maand van IkPas, wat dit bewustzijn moet versterken.

TWENTE - Onder de noemer IkPas wil de GGD stimuleren dat mensen in ieder geval 30 dagen hun alcoholgebruik op pauze zetten. Dit heeft volgens de GGD diverse gezondheidsvoordelen: van de deelnemers slaapt 55 procent beter, 63 procent voelt zich mentaal fitter, 62 procent voelt zich lichamelijk fitter en 32 procent van deelnemers valt af. De bewustwording heeft ook op langere termijn een positief effect: ruim 30 procent van de deelnemers drinkt zes maanden na deelname structureel minder.

In Noordoost-Twente zijn ook al vaker dit soort acties gehouden die inhaken op het thema carnaval; dus na het carnaval bewust 40 dagen sober blijven. Zo zwoeren ook diverse colleges van B&W door de jaren heen de drank af in de vastentijd. Het kan zeker een uitdaging zijn, omdat drank en drinken vaak zo’n automatisme zijn en als norm gezien worden voor sociale interactie.

Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 3 uur geleden
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 5 uur geleden
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart gisteren
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 23 apr, 13:13
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 23 apr, 12:57
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! 23 apr, 11:55