De magazijnmedewerker: een belangrijke schakel in de logistiek, maar ook zeker een ondergewaardeerd beroep.
De magazijnmedewerker: een belangrijke schakel in de logistiek, maar ook zeker een ondergewaardeerd beroep. Foto: Shutterstock

Arrogantie: zijn BN'ers de nieuwe adel en landheren van toen?

BORNE - In de middeleeuwen was het de adel en de landheren die de boeren en de dagloners uitgebuit hebben. Ze werkten zich krom zodat de “heren” een prettig leven hadden. Deze werkers werden niet als gelijken gezien. Er moest geld gegenereerd worden door de gewone man. 


Er is inmiddels veel veranderd wat betreft het "prettige leven van de heren". Is dat eigenlijk wel zo? Ik weet het niet. We weten inmiddels dat voetballers miljoenen verdienen en dat vinden wij en zij heel gewoon, maar is dat wel zo gewoon? De kaartjes voor een wedstrijd zijn "Stief aan de pries", zoals we zeggen in Twente.


Er zijn nog veel meer groepen die een prettig leven hebben dankzij de arbeider c.q. dagloner. Mensen uit de politiek die na drie maanden in de Tweede Kamer niet meer verder gaan en dan voor zichzelf beginnen met een eigen zetel, makkelijk hoor. Of mensen die jaren op wachtgeld staan, de burger betaalt wel. Ook een vorm van jezelf verrijken over de rug van een ander.


Vorige week las ik in de media over een zanger die in deze corona-periode niet kan op treden en nu als magazijnbediende werkt, wat hem te prijzen valt. Maar hij vindt het salaris niet echt hoog, want in het interview staat: "Waar ik vroeger een kwartier voor werkte moet ik nu een hele maand voor werken…", dat noem ik dus arrogantie. In heel ons land werken mensen als magazijnbedienden, een eer- en deugdzaam beroep, niets mis mee.


Zijn de BNers de nieuwe adel c.q. landheren van toen? Als je kijkt naar Jan Smit - of eigenlijk maakt het niet uit wie het is - wat ze per optreden verdienen: gewoon buitensporig. Natuurlijk is het voor velen een gezellig avondje uit. Moet dan het toegangskaartje zoveel kosten? Ook een "magazijnbediende" heeft eens in de zoveel tijd recht op een gezellig avondje uit. Helaas zijn de kaartjes te duur voor een grote groep gewone werkers.

Borbala, correspondent

Pen