Afbeelding

Marijke Adams zwaait af

Algemeen

BORNE - Met een gezellige receptie in de foyer van het Kulturhus, nam Marijke Adams afscheid van ‘’haar’’ mensen. Na bijna twintig jaar als een spin in het web haar werk te hebben uitgevoerd, geeft ze nu het stokje door aan Brenda Jansen, haar opvolgster. 

Marijke staat bekend als een duizendpoot, iemand die van alle markten thuis is, die denkt in mogelijkheden en steeds weer probeert verbindingen te leggen. ‘’Alleen door samen te werken, samen de schouders eronder, kun je bereiken wat je graag wilt.’’ Het was de tijd dat het Kulturhus gebouwd moest worden, er verschillende stichtingen samen gebracht werden, toen Marijke haar intrede deed bij de St. Sociaal Cultureel Werk. ‘’We zaten de eerste twee jaar in het klooster aan de Stationsstraat.’’ Ze kreeg te maken met drie besturen, dat moest uiteindelijk samengevoegd worden tot één bestuur. Er moest dus flink samen gewerkt worden. ‘’Er kwam echter steeds iets nieuws bij en dat maakte het wel eens lastig.’’ In 2015 kreeg ze participatie erbij, een onderdeel dat landelijk gelanceerd werd. De burger moest meepraten. ‘’Burgerinitiatieven, wijkverenigingen, nieuwe thema’s, veel werk maar wel heel erg leuk om te doen. Samen met mensen proberen iets op te zetten, een speeltuin opknappen, groen in de wijk, het was allemaal heel divers.’’ Inmiddels zijn er al zo’n 50 initiatieven opgezet, waarbij ze betrokken is geweest. ‘’Niet alles is financieel haalbaar, maar dan is het toch goed om te kijken wat wel mogelijk is. Samen met andere instanties proberen je doel te bereiken. Dat geeft voldoening. Door deze contacten kwamen ook andere zaken op tafel, die normaal gesproken niet behandeld zouden worden. Daar kon ik dan weer op inspelen.’’

Marijke heeft in de loop der jaren een heel netwerk opgebouwd, veel contacten gelegd en op haar manier ook veel bereikt. Het is nu aan Brenda Jansen om dit pad voort te zetten. Overigens is Brenda geen onbekende in het Bornse. Ze heeft reeds een aantal jaren als secretaresse van de burgemeesters gewerkt. Dus ook het gemeentehuis en haar ambtenaren hebben geen geheimen voor deze dame.

Door Annemarie Haak