Michael Baas en medewerkster Jetske zijn bezig met het maken van één van hun creaties. Geboorteplakken chocola met muisjes. .
Michael Baas en medewerkster Jetske zijn bezig met het maken van één van hun creaties. Geboorteplakken chocola met muisjes. .

Ambachtelijke chocolade bij Zeut Chocola

Wat moet het toch geweldig zijn als je de passie die je hebt voor een product en wanneer je er van droomt om daar je werk van te maken uitkomt. Bij Linda Baas is dat zeker het geval.

Linda is begonnen als patisseur bij landgoed de Holtweijde in Lattrop-Breklenkamp. Daar leerde ze het chocoladevak van de bekende banketbakker Cees Holtkamp. Maar ze wilde wat voor zichzelf. Daarom begon Linda vier jaar geleden vanuit de bijkeuken bonbons te maken. 
Voor haar initiatief en kwaliteitsproduct won ze vorig jaar de Startersprijs Midden Twente. De bijkeuken werd al snel te klein en werd de garage er bij betrokken. Toen ook die te klein bleek werd het tijd om te verhuizen. Het nieuwe adres werd de voormalige smederij van Van Harten aan de Grotestraat. Hier konden ze werk en wonen met elkaar combineren en op ambachtelijke wijze chocolade produceren.

Michael, die chef-kok was bij de Oude Apotheek in Losser, raakte meer en meer betrokken bij de chocolademakerij. Een logische vervolgstap was een eigen winkel. Die werd gevonden in het pand van De Harmonie aan de Potkampstraat  „De ijssalon sluit altijd in de winter, en dan wordt het pand niet gebruikt. Bij ons meldden zich steeds meer particulieren die chocola wilden kopen. In ons bedrijf aan de Grotestraat is verkoop echter niet toegestaan, dus was dit een ideale mogelijkheid om detailhandel uit te proberen”, vertelt Linda Baas van Zeut. "We konden gebruik maken van de bestaande vitrines waardoor investeren niet nodig was."  Het onderkomen kon gebruikt worden tot en met februari, dan begint het ijsseizoen weer. De interesse van klanten in die periode van vijf maanden was voor hen groot genoeg om een eigen winkel in Borne in te richten. Michael besloot daarop zijn baan als chef-kok op te geven en zich volledig te richten op het maken van bonbons. Een juiste keuze lijkt dir gezien de enthousiaste wijze waarop hij het productieproces uiteenzet. De voor hen ideale winkel werd gevonden aan de Nieuwe Markt waar voorheen een orchideeën winkel was gevestigd en daarvoor de Zuivelhoeve. Het is een erg gezellige en knusse winkel geworden waar ze maar wat trots op zijn


Lokale ondernemers

De productie van de chocolade in al haar facetten en vormen wordt nog steeds in het pand van de voormalige smederij gedaan. Ze leveren natuurlijk aan hun eigen winkel, maar ook aan de horeca. Door de corona is het leveren aan de horeca een tijd stil gevallen maar dat begint nu ook weer te komen. Daarnaast maken ze de mooiste relatiegeschenken. 

Een zaak als de onze ontbrak nog in Borne, aldus Michael

Je kunt er bonbons of chocoladeletters op maat krijgen waarop zelfs je logo gezet kan worden. Ze werken graag samen met lokale ondernemers zoals De Barrique en de wijngaard Hof van Twente. "Het mooist blijft echter het maken en creëren van nieuwe nieuwe smaken. We zijn hier continue aan het experimenteren," zegt Linda.




Afbeelding