Patrick Hansté is een ware dierenliefhebber; hij maakte van deze passie met succes zijn beroep.
Patrick Hansté is een ware dierenliefhebber; hij maakte van deze passie met succes zijn beroep.

Van liefhebberij tot een mooi beroep

Algemeen

Weer zo’n mooi voorbeeld van iemand die al van kinds af aan liefhebber is en zijn droom waar heeft kunnen maken. Patrick Hansté is zo’n liefhebber en wel van dieren. Hij bouwde al in zijn jongste jeugd, samen met enkele vrienden, nestkastjes om ze op te hangen, te kijken welke vogels er in kwamen en ze vervolgens in kaart te brengen.

BORNE -Patrick: “Daarnaast heb ik veel gevist, je zat toen nog niet de hele dag achter de computer.”
Eigenlijk opgeleid als elektriciën wist hij altijd al dat hij een eigen winkel wilde, het liefst een dierenwinkel. Na eerst parttime in dienst te zijn geweest bij een dierenzaak in Oldenzaal en later tweeënhalf jaar bedrijfsleider, vond Patrick het tijd om eens voor zichzelf te beginnen. Marktonderzoek deed hij door van verschillende plaatsen het aantal pagina’s in het telefoonboek te tellen maal het aantal adressen per pagina om zo ongeveer te weten te komen hoeveel inwoners een dorp of stad had.

Tot zijn vader een leegstaand pand aan de Stationsstraat in Borne tegenkwam. Dat leek hem meteen al wat. Met behulp van ouders en vrienden werd de winkel, met minimaal ingerichte schappen, gestart. “Een half jaar later werd het eerste personeelslid in dienst genomen en inmiddels zijn we al weer 26 jaar verder”, zegt Patrick. “Inmiddels hebben we drie werknemers in dienst en zijn we op zoek naar een vierde. Verloop is er af en toe natuurlijk maar we hebben nu een erg stabiele club”. In 2019 kwam er door de Partij voor de Dieren een nieuwe wet waardoor ze alle vakdiploma’s opnieuw moesten halen om ook in de toekomst dieren te kunnen verkopen. Patrick: “Dat is wel het allerbelangrijkst wat je tegenwoordig als dierenzaak voor elkaar moet hebben. Dat hebben wij en dus mogen we alle diersoorten verkopen, zoals vogels, vissen, knaagdieren en reptielen”. 

“Meerdere dierenwinkels zijn toen echter gestopt met de verkoop van levende have, waardoor winkels die het wel voor elkaar hadden het veel drukker kregen. In de Covid tijd kregen we daardoor te maken met lege hokken omdat we geen aanbod meer hadden van vogels, dat heb ik in 20 jaar niet meegemaakt. Het was een hele drukke periode.” De specialiteit van Patrick is tevens zijn hobby, de aquariumwereld. Hiermee is zijn interesse voor de dierenwereld begonnen. “We hebben nu een klantenkring uit de wijde omgeving die hier al jaren komt”. 

Uniek is ook de aquarium service, het aquarium wordt bij particulieren en bedrijven door Jumper onderhouden. Dit doen ze ook al ruim 25 jaar. Patrick heeft een eigen bezorgservice, elke avond rijdt hij door Borne en wijde omgeving om alles thuis bij de mensen te bezorgen. “Onze klanten komen overal uit de omgeving, Ik heb bijvoorbeeld een klant uit Enschede waar ik al 15 jaar kom, en die misschien 3 keer in de winkel is geweest, mooi toch”. “Omgaan met mensen en dieren is het mooiste dat er is, en daarom verveeld het ook nooit”.