Afbeelding

Samen Kerken: Fairtrade Week 2021

Algemeen

Van 30 oktober tot en met 7 november is het weer Fairtrade week. Een internationaal gebeuren en veel Fairtrade gemeenten zijn dan actief om Fairtrade op de kaart te zetten. Ook de werkgroep Fairtrade gemeente Borne draagt een steentje bij. Dit jaar staat in Borne onder meer de kleding centraal.

Niemand kan er meer omheen, er is ontzettend veel mis in de huidige kledingindustrie. We zitten inmiddels op een gemiddelde dat we nog maar 7 keer een kledingstuk dragen en daarmee is mode eigenlijk een wegwerpproduct geworden. Van onze afgedankte kleding wordt slechts 1% gerecycled. De rest eindigt voor het grootste deel op de vuilstortplaats of wordt verbrand. En dan hebben we het nog niet over onder welke omstandigheden die kleding wordt geproduceerd

Bewust van misstanden in de kledingindustrie

Gelukkig is er verandering op komst. We zijn ons steeds meer bewust van de misstanden in de kledingindustrie en dan willen we benadrukken het ontbreken van het krijgen van een leefbaar loon en de desastreuze gevolgen voor het milieu. Mensen gaan dan ook steeds bewuster met hun kledingaankopen om, omdat hun eigen kledingkast bij nader inzien eigenlijk volop te bieden heeft. 

Steeds meer retailers, die kiezen voor eerlijke en duurzame kleding

Tweede hands kleding is booming en haalt de komende jaren de mode-industrie in qua miljarden omzet-zo is de voorspelling. Het is dan ook geen wonder dat de grote merken zelf ook een graantje proberen mee te pikken van deze hergebruik trend. 

Zo kan je bij steeds meer merken je oude en afgedankte kleding van dat merk inleveren; zij sorteren en repareren het zo mogelijk , zodat het opnieuw verkocht kan worden. En zo worden jeans weer vaker met natuurlijk indigo gekleurd in plaats van met chemische rommel. Biologische of eco katoen wordt steeds meer gebruikt. Er zijn steeds meer retailers, die kiezen voor eerlijke en duurzame kleding, die gemaakt is met respect voor mens, dier en milieu. Er wordt verwacht dat duurzame of eerlijk mode binnen de kortste keren net zo gewoon wordt als biologisch of eerlijke voedingsmiddelen. In veel zaken, waar kleding wordt verkocht, is hier aandacht voor, ook in de gemeente Borne. U kunt hieraan zeker een steentje bijdragen, door te vragen of men duurzame of eerlijke kleding heeft. En indien mogelijk dit te kopen.

We zien de toekomst hoopvol tegemoet.

Odette Evers.

Lid Werkgroep Fairtrade Gemeente Borne

Samen kerken