Het spookhoes is te bezichtigen op zaterdag 23 oktober 2021, van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Het spookhoes is te bezichtigen op zaterdag 23 oktober 2021, van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Open huis Spookhoes Hertme

Algemeen

Na jaren van planning, overleg en een herbouw, waarbij de buitenkant tot in detail is nagebouwd in de bouwstijl van 1920, is het dan zover: het Spookhoes van Hertme wordt officieel geopend! Dit vakwerkhuis en rijksmonument, dat al uit 1581 stamt, heeft een bewogen geschiedenis. Op zaterdag 23 oktober a.s. is er open huis en kunnen geïnteresseerden het bijzondere pand bezichtigen. 

HERTME - Het Spookhoes had in de loop der eeuwen diverse functies. Zo is het Spookhoes vroeger gebruikt als woonhuis voor adellijke en boerenfamilies, als kunstenaarsatelier, opslagplaats en veestal. Bovendien was het ruim 117 jaren (van 1668 tot ca. 1785) een schuilkerk voor Rooms-Katholieke gelovigen die in de tijd van de Reformatie er in het geheim de Heilige Mis konden vieren. Katholieken werden in die tijd vervolgd. Om ongewenste bezoekers op afstand te houden werd er ’s nachts rondom het huis ‘gespookt’, hierdoor ontstond in de volksmond de naam Spookhoes. Omdat Hertme ook een Theaterhoes heeft, is besloten om de Twentse naam Spookhoes te blijven gebruiken.

Met financiële bijdragen van diverse partijen: de gemeente Borne, provincie Overijssel, het Europese Leaderfonds en de Stichting Theater & Cultuur Hertme en met de inzet van veel vrijwilligers is de laatste jaren intensief gewerkt aan de verplaatsing en herbouw van het Spookhoes. De restauratie van de buitenkant is in de stijl van 1920. De binnenkant staat hiermee in contrast en is modern ingericht met veel eikenhout en glas en van alle gemakken voorzien. Op de bovenverdieping zijn de oude historische gebinten nog goed zichtbaar door de ‘zwevende’ vloer.

Rijksmonument in ere herstellen
Al in de jaren ’90 waren er in Hertme wensen om het sterk verpauperde pand - de laatste decennia in gebruik als veestal - te herbestemmen en het rijksmonument in oude glorie te herstellen. Diverse plannen werden gemaakt, maar konden niet worden gerealiseerd door gebrek aan voldoende financiële middelen.

In 2015 kwam het Spookhoes in eigendom van gemeente Borne en samen met Stichting Theater en Cultuur Hertme zijn daarna plannen uitgewerkt om het gebouw te demonteren en te herbouwen op het terrein van het Openluchttheater.

Ook de dorpsraad van Hertme werd betrokken bij de uitwerking van de plannen. In de dorpsvisie Hertme 2015-2030 was opgenomen dat de gemeenschap van Hertme zich sterk wilde maken voor het behoud van het Spookhoes.

Het gebouw was dusdanig in verval geraakt dat sommige bewoners in Hertme zich wel hebben afgevraagd of het nog wel haalbaar was om die oale pröttel te demonteren en weer opnieuw op te bouwen. Het bestuur van het Openluchttheater vertrouwde op haar eigen visie en die van deskundige restaurateurs en waren er rotsvast van overtuigd dat dit zou lukken
Omdat het pand in slechte staat verkeerde is het steen voor steen afgebroken. Vanwege de monumentenstatus moest het op dezelfde manier weer opgebouwd worden met hergebruik van zoveel mogelijk oorspronkelijke materialen. Stenen zijn opnieuw gebruikt, maar ook kozijnen, zijbalken en gebinten. Alle muren werden gefotografeerd en in kaart gebracht. Een heidens karwei. Stad en land werd afgezocht naar nog meer van de karakteristieke ‘Riessense’ stenen, die uiteindelijk konden worden overgenomen van een boerderij uit Saasveld.
De werkgroep Spookhoes heeft veel werk zelf verricht. Zoals het schrijven van een plan van aanpak en het bestek voor de herbouw. Een bouwbedrijf uit Weerselo, ervaren met restauratiewerk, heeft het casco gebouwd. Bij het hele bouwproject waren veel vrijwilligers betrokken. Zij waren zeker voor 50 procent verantwoordelijk voor de realisatie en dankzij hen kon er flink op de bouwkosten worden bespaard. Zonder de vrijwilligers was het niet gelukt om in Hertme zo’n mooi historisch pand neer te zetten, denkt het bestuur.

Het gerestaureerde Spookhoes, nu eigendom van de Stichting Theater & Cultuur Hertme, is voor diverse culturele doeleinden geschikt.

De fanfare uit Hertme (St. Gregorius) gebruikt het gebouw als vaste oefenruimte voor haar wekelijkse repetities en er zijn ideeën voor kleine concerten, kindervoorstellingen en exposities.

Open huis op 23 oktober
Het open huis wordt gehouden op zaterdag 23 oktober 2021, van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het Spookhoes!