De eerste exemplaren van het boek van Annette Evertzen' Sober en Nijver' werden aangeboden aan de familie Hulshoff.
De eerste exemplaren van het boek van Annette Evertzen' Sober en Nijver' werden aangeboden aan de familie Hulshoff. Foto:

Vervolg van pagina 1

Annette Evertzen is onder meer in Bolivia werkzaam geweest voor de Stichting Nederlandse Ontwikkelingssamenwerking. Vrouwenrechten waren haar specialiteit.Ze publiceerde daar ook diverse boeken over. In Bolivia werd in urenlange ritten om de inheemse bevolking te bereiken haar aandacht getrokken door keurig in het gelid staande rijen huizen langs de weg waarvan de bewoners Mennonieten of Doopsgezinden bleken te zijn, nazaten van Nederlanders. Een gemeenschap die leeft in soberheid met een hoog werkethos. "Uit boeken kwam ik er achter hoe belangrijk doopsgezinden in Borne waren geweest. Het bleek dat in mijn directe woonomgeving doopsgezinden woonden  waardoor mijn nieuwsgierigheid nog meer werd gewekt en ik steeds enthousiaster raakte. Ik sloeg zelfs wel eens een beetje door in mijn enthousiasme". Door de coronatijd kreeg Annette tijd genoeg om verder onderzoek te doen, wat uiteindelijk na anderhalf jaar geresulteerd heeft in dit boek. "Omdat in die tijd alles eigenlijk dicht was heb ik veel onderzoek online moeten doen. Daarnaast heb ik veel gekregen van o.a. Bornse onderzoekers die erg royaal waren met het beschikbaar stellen van hun archieven. Eigenlijk maar één of twee keer archieven zoals Twickel, in Delden, Oldenzaal, Borne, Zwolle, etc. bezocht, want het meeste had ik toen al wel".


Rijkste dorp

Spanjaard is natuurlijk het bekendste bedrijf van Borne, maar ver voor de opkomst van Spanjaard was er al een bloeiende textielindustrie die al in 1664 begon met Hendrik Hulshoff. Later vestigden zich ook de families Ten Cate en Bussemaker zich in Borne dat door de handel van deze drie families, volgens Annette Evertzen, rond 1675 het rijkste dorp van Twente werd.

Bussemaker bleef, ondanks de buitenlandse concurrentie, de opkomst van katoen etc., in de textielhandel. De familie Ten Cate echter stapte over op de verwerking van cichorei en de familie Hulshoff stapte in de grutterij.

"Toen het boek eigenlijk al af was heb ik contact gezocht met Bram Hulshoff. Ik kreeg van hem het archief waaruit ik nog vele leuke anekdotes en foto's heb gehaald": zegt Annette. "Het boek werd financieel mogelijk gemaakt door de familie Hulshof(f), die wel een paar foutjes in het boek ontdekte, maar zich verder totaal niet met de inhoud bemoeit heeft". Het is een omvangrijk en boeiend boek geworden met vele historische foto’s.

Annette Evertzen heeft nog geen vastomlijnde plannen voor een volgend boek "maar er zal vast wel weer iets op mijn pad komen".

Het boek is verkrijgbaar ad €25,00 bij Boekhandel Broekhuis, Bruna en het Bussemakerhuis.




Afbeelding