Afbeelding

Column Zeut: Inzamelbak

Algemeen

Irene Pigge is samen met haar man eigenaar van het koffiezaakje op het station van Borne. Een druk punt, waar veel ontmoetingen plaatsvinden en reuring is. In Hart van Borne vertelt zij wat zij er zoal meemaakt.

Sinds kort zit er ook statiegeld op de kleine flesjes waar frisdrank in zit. Een goede zaak, denk ik; de wereld wordt overspoeld met afval. We kunnen in het stationsgebied iedere week wel een vuilniszak vullen met alles wat de mensen van zich af slingeren.

We krijgen weleens de vraag of we de plastic statiegeldflesjes ook weer innemen. We nemen ze niet in om geld uit te keren; dat zijn we niet verplicht, ook al verkopen wij wel de flesjes. Wat we wel kunnen doen, is mensen mee laten sparen aan een goed doel. Dus dat doen we nu.

Realiseren van een hospice in Borne is het goede doel

In de hoop dat mensen inderdaad hun flesje daarin duwen, in plaats van in een willekeurige vuilnisbak, hebben we een enorme inzamelaar in de vorm van een fles geplaatst: niet te missen. En het goede doel dat we hebben gekozen? Het realiseren van een hospice in Borne.

Dat de wens voor een sterfhuis leeft in de gemeenschap, werd mij duidelijk toen ik ’s ochtends de deur van de zaak van het slot draaide. Het eerste dat ik zag, waren een aantal plastic flessen. Mijn eerste reactie was een van verontwaardiging en ergernis (“Serieus? Kunnen ze die zooi niet zelf opruimen?”), totdat ik zag dat ze netjes op een rijtje half achter een bord waren geplaatst, het bord naast de plek waar overdag de inzamelbak staat: vast een gerichte actie. Zo zie je maar weer dat soms iets niet is wat het lijkt.

Irene Pigge