De angstaanjagende 'Special Guest' zoals Wim Ros zelf met zijn huisdier door Borne zal lopen
De angstaanjagende 'Special Guest' zoals Wim Ros zelf met zijn huisdier door Borne zal lopen

Halloweenfeest in centrum Borne

Algemeen

Komende zondag is het weer Halloween. Ook in Borne zijn weer diverse activiteiten gepland rond dit spannende feest voor de hele familie. “Alleen kun je het niet doen”: zegt Wim Ros (links), één van de beide organisatoren van het Halloween feest in Borne. “Een jaar hebben we niets kunnen doen, dus het wordt tijd om weer wat leven in de brouwerij te brengen”. Dat gaat zeker gebeuren tijdens de koopzondag op 31 oktober. De opening wordt verricht met een dans van Wientje.

BORNE - Wim was al een tijdje bekend bij de BBO en de centrummanager met zijn act als “corona-politieagent” tijdens de laatste zomerkoopzondag en werd daarom door hen gevraagd om te helpen om er een groots evenement van te maken. Daar had hij wel oren naar, maar dan niet alleen. 

Hij vond in Jos Brummelhuis een theatermaker pur sang, van onder andere de Passiespelen in Hertme, die ook een Halloween-koopavond komende donderdag in Almelo organiseert. Gezamenlijk bedachten ze een uitgebreid programma met theater en vele andere activiteiten. 

Beiden zijn zeer te spreken over de enthousiaste medewerking van de centrumondernemers en de dorpsmanager die het gebeuren erg ondersteunen. Het centrum wordt aangekleed met pompoenen en strobalen en er worden zondag op vijf plekken speakers neergezet waaruit muziek zal klinken.

Twee spookhuizen
Er zijn twee spookhuizen. Hiervoor is gekozen omdat het spookhuis van vorig jaar te eng was voor de kleinere kinderen. Daarom is er nu een wat vriendelijker spookhuis voor kinderen tot 12 jaar in het leegstaande pand naast Leurink en een spookhuis vanaf 12 jaar naast Broekenhuis met lichteffecten en verklede personen die ineens opduiken om je aan het schrikken te maken, doodskoppen en skeletten. Het spookhuis voor de kleinsten wordt meer ingericht met Disney-achtige figuren, fantasievol met bijvoorbeeld feeën etc.

Daarnaast komt er een grote opblaasbare kerk waar verschillende kinderactiviteiten gedaan worden zoals pompoensnijden, spelletjes, tekenen. Je kunt er ook je Halloween-diploma halen. Jos Brummelhuis: “Schminken kon helaas niet doorgaan omdat je vanwege Covid alles zo goed moet reinigen dat je maar vier kinderen per uur zou kunnen schminken, dat loont zich niet”. 

Randprogramma
De Bornse Harmonie treedt afwisselend op met Danceworks op het Rheineplein. Er zijn rondlopende acts door het centrum zoals de zingende pompoenen, acteurs van het Lossers Chaootschap en de Enschedese Veldduvelkes zullen door het dorp trekken.

Zelf treedt Wim ook op als een ‘Special Guest’ met zijn huisdier. Hoe dat huisdier er uit ziet wil hij nog geheim houden, maar de foto ervan laten je alvast de griebels over de rug lopen. 

Samenwerking
Er worden wel ideeën met uitgewisseld met het Halloween-feest in Hertme, maar verder zijn ze ieder op zich. Wim treedt er nog wel op met een act, maar dan met een andere dan in Borne. Wientje is de speciale Halloween-mascotte van Hertme die samen met een dansgroep ook in Almelo en Borne op zal treden.

Wim Ros is het creatieve brein van het koppel: “Het is pure hobby om in de schuur wat van oude materialen te maken. Dat kan eng zijn, maar ook iets heel anders voor een act  zoals de al eerder genoemde corona politieagent”. Hij maakt zijn creaties van de meest vreemde materialen die maar binnenkomen. “Ze noemen mij wel eens Malle Pietje, jij kunt ook alles gebruiken”.

Jos Brummelhuis: “In andere media is per ongeluk melding gemaakt van trick-or-treat. Kinderen zouden dan mogen proberen het winkelpersoneel de stuipen op het lijf te jagen en van hen een traktatie te krijgen. Dit kan helaas door corona niet doorgaan”.

Als de toeloop van mensen net zo groot is als het enthousiasme van Wim en Jos wordt het een gigantisch mooie Halloween.