Cees Dulfer en Franciska Stijnenbosch op bezoek bij Dynamic Tennis
Cees Dulfer en Franciska Stijnenbosch op bezoek bij Dynamic Tennis

Sporten, maar heanig an is de leus bij Borne Blijf Fit

Algemeen

Wat ooit begon als een project om ouderen uit de stoel te krijgen, is na tien jaar uitgegroeid tot een sportvereniging met meerdere disciplines, bedoeld voor 55 plussers die willen bewegen en hun lijf fit willen houden. Nu de maatschappij weer opener gaat worden, wil ook Borne Blijf Fit laten weten dat ze er nog zijn. Een feestje zit er nu nog niet in, maar wellicht komt dat later nog.

BORNE - Francisca Stijnenbosch maakt al vanaf de oprichting deel uit van het bestuur. Als secretaris registreert en documenteert ze belangrijke zaken en onderhoudt ze tevens de contacten met de verschillende takken van sport. Zo is er de Keep Fit voor diegenen die wat minder mobiel zijn, maar toch graag oefeningen willen doen. Dynamic Tennis, dat gespeeld wordt met een lichtgewicht racket en een foambal. Walking football, de naam zegt het al, voetballen op een lager tempo, dus niet rennen maar ‘’heanig an’’. Aangepast volleyballen, gymnastiek en zelfs badminton worden aangeboden en ook Pilates en Balans voor het versterken van het evenwicht. In de loop der jaren heeft Borne Blijf Fit bewegen al heel wat senioren aan het sporten gekregen. En dat is belangrijk. “Vooral nu na een hele lange periode van thuiszitten, zien we dat mensen moeite hebben om die eerste stap weer te maken”, vertelt Franciska. “Een aantal leden heeft afgehaakt, omdat we de sporthal niet meer mochten gebruiken, maar nu kunnen we weer volop gebruik maken van alle accommodaties en ik zou die groep mensen op willen roepen om toch weer terug te komen. Rust roest en bewegen is heel belangrijk voor onze doelgroep. De spieren en ook onze conditie heeft te lijden van niets doen!”

Elke sportafdeling regelt zijn eigen zaakjes. Zo hebben veel groepen een koffiepauze aan het eind van de les. “Even die sociale contacten aanhalen hoort er ook bij. Even horen hoe het met iedereen gaat, is er een lid ziek dan wordt de lief- en leedpot aangesproken en een bloemetje of fruitmandje besteld. Wil men buiten het sporten een activiteit opzetten? Prima! Dit soort zaken regelt de groep allemaal zelf, Wij als bestuur zijn de overkoepelende organisatie.” Cees Dulfer is momenteel voorzitter en ook hij heeft al een respectabele staat van dienst. Daarnaast zijn er nog vijf leden actief in het bestuur. “Wij regelen de zaalhuur, de docenten en alle zakelijke beslommeringen, zodat de groepen zich op het sporten kunnen richten”, verklaart hij. Elke groep heeft inspraak via een klankbordgroep en die wordt een paar keer per jaar bijeengeroepen. Met die groep werd al eens een weerbaarheidstraining opgezet en een cursus valpreventie. ‘’Verder zorgen we elk jaar voor een zomerprogramma waaraan iedereen deel kan nemen en we zetten een leuke activiteit op als afsluiting van het jaar. Bewegen staat bij ons voorop maar daarnaast is het sociale aspect, het elkaar ontmoeten ook heel erg belangrijk!’’

Kijk ook op: www.borneblijffit.nl