De thematische wandeling maakt de brede textielgeschiedenis voor meer mensen tastbaar.
De thematische wandeling maakt de brede textielgeschiedenis voor meer mensen tastbaar.

Wandelen langs onze textielhistorie

Algemeen

Een wandeling langs panden die een relatie hebben met de textiel. Dat was de opdracht die de gidsengroep Oud Borne zichzelf had gegeven in het kader van het project de Rode Draad. Afgelopen vrijdag konden de overige deelnemers aan dit project alvast genieten van een voorproefje.

BORNE - Gids Hans Nijhof, een van de samenstellers, wachtte zijn gasten op bij het station, tegenover de plek waar ooit de machtige textielfabriek van Spanjaard stond. Helaas is daar niets meer van terug te vinden, op die plek is een totaal nieuwe wijk gerealiseerd. De gids nam in zijn verhaal, de deelnemers mee op een ‘’virtuele reis’’ door de fabriek en ging in op de producten die er gemaakt werden, de werkomstandigheden en de uiteindelijke ondergang. Het voormalige kantoor van de textielgigant is het enige pand dat nog behouden is. 

In dit historische gebouw aan de Stationsstraat kreeg het gezelschap een rondleiding door een schitterend gerestaureerde pand dat nog vele herinneringen aan die tijd van toen in huis heeft. Een muur die bewaard is gebleven maar ook de kluis waar destijds de loonzakjes van de arbeiders lagen opgeslagen. Het Uitvaarthuys was eveneens een eyeopener. Spanjaard hield van hygiëne en hier konden de werknemers een stortbad of ligbad nemen. De huisvesting van de werknemers werd eveneens bekeken. Onder meer de woningen aan de Rooie Lap, die al in de negentiende eeuw gebouwd werden! Uiteraard kwamen ook de imposante woningen van de familie Spanjaard aan bod. De villa’s Sara, Elisabeth, het Witte Huis, het Spanjaardshuis en de witte villa op de hoek van de Parallelweg. Voor velen een feest van herkenning, voor anderen een volledig nieuwe ervaring. 

Verder voerde de tocht ook door de Wensinkstraat, langs de plek voor ooit een fabriek van Van Heek gestaan heeft. De tocht eindigde in Oud Borne, waar ooit de Grutterij van de Erven Ten Cate floreerde. Met deze textielwandeling heeft de gidsengroep een unieke loot aan haar aanbod van wandelingen toegevoegd. Een tocht die zeer de moeite waard is en die een kijkje geeft in het textielverleden van ons dorp.

Borne heeft niet alleen een levendige dorpskern met aantrekkelijke winkels en terrasjes, maar ook een oud centrum, waarin nog veel de sfeer ademt uit vorige eeuwen. Dit oud Borne heeft sinds 1991 het landelijk predicaat “beschermd dorpsgezicht”. Door de Stichting Gidsen Oud Borne worden wandelingen georganiseerd met als doel belangstellenden op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van het dorp.