Afbeelding

Column: Eerlijke handel

Algemeen

We kunnen er niet omheen, hoe graag we ook willen. Alles wordt duurder. We klagen steen en been over de prijs van gas, benzine en de kosten van de zorg. Het moet uit de lengte of de breedte komen, dus we gaan beknibbelen op andere zaken. Op de boodschappen bijvoorbeeld.

We willen graag voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk genieten. Logisch. Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit een prijs heeft. En dat jij deze dus niet betaalt, maar dat wordt afgerekend met mensen die je nog nooit hebt gezien, de mensen die ver van je bed bijvoorbeeld koffie plukken voor een schijntje per dag. Niks machinaal, vaak gaat het gewoon met de hand, omdat de koffie op grote hoogte groeit, waar de machines niet kunnen komen. Als je bedenkt dat voor een kilo koffie twee struiken een heel jaar moeten groeien (en de bessen niet allemaal in een keer rijp zijn, en dus meermaals bezocht moeten worden), kun je je voorstellen dat er heel wat moeite en arbeid is verricht, voordat jij ervan kunt genieten. En dat geldt niet alleen voor je koffie, maar ook voor je thee, je rijst, je kruiden, noem maar op. Gelukkig zijn er organisaties die een vuist maken tegen de oneerlijke handel, die boeren helpen te vechten tegen de grote wereldspelers.

Laat ik nou eerlijk zijn, in onze keuken heeft niet alles het fair trade logo. Ook onze schoorsteen moet blijven roken en ook voor ons wordt de prijs daarvan fors hoger. Maar waar ik kan, probeer ik wel iets verschil te maken. Heel langzaam sijpelen bij ons de door eerlijke handel verkregen producten de keuken binnen.

Onze grote droom is echt mooie specialty coffee binnen te halen, traceerbaar tot op de handen van de man die de bessen van de struik plukt op de plantage, maar daar hangt echt een ander prijskaartje aan. Daar zijn we nog niet klaar voor, maar als we nou bewust zijn van hoe de producten op ons bord of in ons kopje komen en doen wat we wel kunnen, dan hoop ik ooit een foto te kunnen ophangen van een breed lachende boer die ons zijn koffie levert.

Column Irene Pigge