Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren flink stijgen. Borne krijgt nu een eigen Alzheimer Café voor steun en advies.
Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren flink stijgen. Borne krijgt nu een eigen Alzheimer Café voor steun en advies. Foto: Shutterstock.com

Alzheimer Café Borne opent: voor steun en advies bij alzheimer

Algemeen

Volgens Alzheimer Nederland zijn er op dit moment zo’n 290.000 mensen met dementie Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt hiermee te maken. Door de vergrijzing zal dit aantal naar verwachting fors stijgen de komende jaren, tot ruim een half miljoen mensen in 2040. 

BORNE - Ook in Borne zullen we dus vaker te maken krijgen met deze ziekte. Gemiddeld leven mensen hier 6,5 jaar mee, wat vaak gepaard gaat met veel praktische problemen. Om mensen steun en advies te bieden start deze woensdag het nieuwe Alzheimer Café.

Volgens Alzheimer Nederland is dementie - waarbij de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende variant is - de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt. Ook mantelzorg verlenen aan een dementerende is fysiek en zeker emotioneel zwaar. Als je dan bedenkt dat deze mantelzorger gemiddeld 64 jaar oud is, is het duidelijk dat zorgen voor een dementerende veel uitdagingen met zich meebrengt. Het Alzheimer Café is gericht op zowel de dementerende zelf als mensen uit hun omgeving. Zij kunnen hier dan terecht met vragen en voor advies en ondersteuning. De komst van het Alzheimer Café werd in september al aangekondigd bij de opening van de Dementheek in het Kulturhus. Dit is een advies- en uitleencentrum voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Hier kunnen onder meer boeken en spellen geleend worden, maar er is ook een ‘wonderfoon’ waarop muziek van vroeger te beluisteren is. Wijkracht Ouderen Borne wil met dit soort voorzieningen graag toewerken naar een dementievriendelijke samenleving waar ook deze groep zo lang mogelijk aangenaam en zo zelfstandig mogelijk kan leven. Het eerste Alzheimer Café Borne zal gehouden worden op woensdag 3 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Kulturhus Borne.