Schulden zijn een complexe problematiek. De gemeente en hulporganisaties proberen deze steeds vroeger te signaleren en te voorkomen.
Schulden zijn een complexe problematiek. De gemeente en hulporganisaties proberen deze steeds vroeger te signaleren en te voorkomen.

Gemeente wil schulden voorkomen

Algemeen

Schulden zijn net als drijfzand; wanneer je er in vast komt te zitten is het lastig om er op eigen kracht weer uit te komen. Ze werken verlammend en ze leveren veel stress op voor mensen die er mee kampen. Het voorkomen van problematische schulden heeft dan ook een grote prioriteit bij de gemeente en maatschappelijke partners. Deze dinsdag bespreekt de gemeenteraad de actualisatie van het Beleidsplan Schuldhulpverlening waarin preventie een nog grotere rol zal spelen.

BORNE - Volgens de gemeente heeft één op de vijf huishoudens te maken met schulden. Ook hogere inkomens kunnen hierdoor getroffen worden; bijvoorbeeld door baanverlies, een echtscheiding of andere zaken waar je niet altijd grip op hebt. Schulden zijn vaak een symptoom van een meervoudige problematiek waar mensen moeilijk zelf uit kunnen komen. Het vroeger signaleren en gegevens uitwisselen met betrokken maatschappelijke partners is daarom erg belangrijk voor de gemeente. Immers, wanneer bijvoorbeeld de woningcorporatie signaleert dat men de huur niet betaalt, of de zorgverzekeraar geen premie meer ontvangt, zou dit een signaal kunnen zijn om hulpverlening op te starten. Borne is sinds 2019 bezig met een pilot voor dit soort vroegsignalering van schulden, ‘Vroeg Eropaf’. In januari dit jaar was de gemeente al enthousiast over de resultaten en gaf wethouder Michel Kotteman al aan dat dit voorgezet zou worden.

In Borne heeft Wijkracht een belangrijke signalerende functie; zij houden net als de Stadsbank regelmatig een spreekuur in het Kulturhus. Wijkracht biedt onder meer het geld- en formulierenspreekuur aan. Ook kan men doorverwijzen naar de vrijwilligers van POOT, die helpen om de thuisadministratie op orde te krijgen. Goed inzicht in de inkomsten en uitgaven is belangrijk om grip te krijgen op de financiën. Afgelopen jaar beheerden de 22 vrijwilligers 54 actieve hulptrajecten. Jaarlijks stromen ook zo’n 40 tot 60 mensen uit zo’n traject, volgens de evaluatie over 2016-2020. Tevens kan men doorverwijzen naar andere instanties voor gerichte hulp.

In Borne was het aantal meldingen voor schuldhulpverlening de afgelopen jaren vrij stabiel. In 2020 was een dip zichtbaar bij de aanvragen, ook omdat schuldeisers coulanter omgingen met schulden. Dit resulteerde ook in een dip van het aantal hulpvragen bij onder meer POOT. In het nieuwe beleidsplan blijft de gemeente investeren in de dienstverlening van POOT, de laagdrempelige toegang bij Wijkracht en voorzetting van de pilot Vroeg Eropaf. Ook de brugfunctie tussen Wijkracht en de Stadsbank moet een solidere basis krijgen. Investeren in verdere preventie en vroegsignalering is belangrijk om ook andere problematiek te voorkomen. Zo nemen de kosten voor de hele gemeenschap toe door schulden; bijvoorbeeld door de huisuitzettingen, grotere uitkeringsafhankelijkheid of het niet kunnen betalen van de zorg en daardoor zorg gaan mijden. De gemeente ziet het kostenplaatje voor vroegsignalering - voor de komende jaren begroot op 60.000 euro per jaar - dan ook als een goede investering.