Alina Blasquez (borduurster) links en Puck Jansen (couturier)
Alina Blasquez (borduurster) links en Puck Jansen (couturier)

Expositie borduurwerk en couture

Algemeen

Op de begane grond en in de opkamer van het Bussemakerhuis exposeren Alina Blasquez en Puck Jansen hun gezamenlijke tentoonstelling, een nauwe samenwerking tussen borduurster en couturier.

BORNE - Ze hebben elkaar leren kennen toen Puck enkele jaren geleden een cursus goudborduren volgde. Deze expositie is echt bedoeld om hun werk te presenteren en is er dus speciaal voor gemaakt. “Bij betaald werk maak je iets voor iemand anders en voor je het weet is het de deur uit. Je zou het aan de wereld willen laten zien wat je gemaakt hebt, maar dat kan niet meer”’ zegt Puck.

Tijdens de perspresentatie straalt het enthousiasme en de liefde voor hun vak er vanaf. Beiden vertellen gepassioneerd over de borduurwerken en kledingstukken. Het idee is van de beide dames was dat beide ambachten onafscheidelijk zijn. De couturier  kan niet zonder de borduurster en andersom. Alina: “Puck is gewoon heel erg bekwaam in het maken van kleding op hoog niveau en ik heb ook een hoog niveau door mijn opleiding in borduren in Parijs. Als je zelf én de kleding én het borduren zelf gaat maken, dat ga je nooit de kwaliteit bereiken dan wanneer ieder zijn eigen vak goed uitoefent.”

Puck heeft de meesteropleiding coupeur met als specialisatie damescouture gedaan. Daarnaast heeft zij een grote liefde voor het theater, iets wat vaak in haar ontwerpen is terug te vinden, dat theatrale. Alina heeft de kunstacademie gedaan waar ze zich altijd gericht heeft op draagbare kunst, dat kon echt variëren van een jurk helemaal van lijm tot borduren. Later volgde ze aan de gerenommeerde borduurschool Ecole Lesage in Parijs de opleiding haute couture borduren. Puck verdient haar geld in haar eigen atelier in Amsterdam met het maken van voornamelijk bruidsjurken en avondkleding en Alina werkt in Haarlem wel samen met ontwerpers, maar vooral met het geven van cursussen. In de opkamer is een filmpje te zien hoe het proces in zijn werk is gegaan.

De collectie, te zien vanaf 1 december 2021 tot 15 maart 2022 in Museum Bussemakerhuis bevat een aantal couture stukken geïnspireerd op grote zwermen vogels in de avondzon, heldere patronen en paradijselijke natuurverschijnselen op donkere dagen. Een creatieve vertaalslag van een nauwe samenwerking tussen borduurster en couturier. De expositie is tot en met 15 maart te zien in Museum Bussemakerhuis. Zie ook: www.museumbussemakerhuis.nl