Afbeelding

Sportief Borne weer op de rails

Algemeen

Het doel is om de sport zo efficiënt mogelijk te organiseren. Het moet goed zijn, maar niet duur. Tevens staan veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat zijn de richtlijnen die gevolgd worden bij het verzelfstandigen van het sportbedrijf.

BORNE - Vanuit de gemeente en de BLOS (Bestuurscommissie Lichamelijke Opvoeding en Sport) wordt hier al geruime tijd aan gewerkt, maar nu met de renovatie van sportpark ‘t Wooldrik in beeld, staat het hoog op de agenda. Daar komt bij dat er drie ton bezuinigd moet worden op het jaarlijkse sportbudget. Geen gemakkelijke opgave, maar de partijen zijn positief. Het sportbedrijf gaat straks het complete sportgebeuren beheren, dat houdt in het zwembad, de sporthallen en gymzalen en de sportaccommodaties. De BLOS zal dan ophouden te bestaan. In plaats daarvan wordt er een Raad van Toezicht geïnstalleerd. ‘’Net als nu zijn straks alle partijen vertegenwoordigd, zowel de veldsporten als de binnensporten’’, verklaart Jan Gielians namens de BLOS.

Dat zijn ongeveer dertig verenigingen en clubs, hetgeen weer neer komt op zo’n 6000 sporters. ‘’We zijn ervan overtuigd dat we dan veel meer kunnen doen en er dan efficiënter gewerkt kan worden.’’ De sporthal De Veste valt hierbuiten omdat die een eigen bestuursorganisatie heeft.

De gemeente heeft in 2013 al een principebesluit genomen tot verzelfstandiging van de uitvoering van het sportbeleid. Hiervoor is destijds een extern bureau ingeschakeld om onderzoek te doen. Hierbij werd vooral gekeken naar maatschappelijk rendement en invloed van de gemeente, financieel rendement en risico’s, kennis en expertise, organisatiestructuur en personele aspecten en de uitvoering van de visie op Sport en Bewegen. Uit dit onderzoek kwamen een aantal mogelijke opties naar voren, waarvan de verzelfstandiging in de vorm van een BV de beste bleek voor Borne. In dit scenario blijft het gemeentebestuur eindverantwoordelijk en is de enige aandeelhouder. ‘’Met een eindbegroting van 2,5miljoen per jaar niet geheel onlogisch’’, vindt Michel Kotteman. ‘’Verenigingen dragen slechts tot 30-40 procent bij aan de begroting, de rest moet uit de samenleving komen. Ik vind dan ook dat die daar zeggenschap over mag hebben.’’

Het is de bedoeling dat het organisatieplan en de begroting klaar zijn voor de jaarwisseling, waarna het besproken gaat worden in de verschillende commissies en in de gemeenteraad. Als alles volgens schema verloopt zal het sportbedrijf per 1 januari 2023 geïmplementeerd worden.