Afbeelding
Foto:

Sportbedrijf op de rails

Dat zijn ongeveer dertig verenigingen en clubs, hetgeen weer neer komt op zo'n 6.000 sporters. ‘'We zijn ervan overtuigd dat we dan veel meer kunnen doen en er dan efficiënter gewerkt kan worden.'' De sporthal De Veste valt hierbuiten omdat die een eigen bestuursorganisatie heeft. De gemeente heeft in 2013 al een principebesluit genomen tot verzelfstandiging van de uitvoering van het sportbeleid. Hiervoor is destijds een extern bureau ingeschakeld om onderzoek te doen.

Hierbij werd vooral gekeken naar maatschappelijk rendement en invloed van de gemeente, financieel rendement en risico’s, kennis en expertise, organisatiestructuur en personele aspecten en de uitvoering van de visie op Sport en Bewegen. Uit dit onderzoek kwam de verzelfstandiging in de vorm van een BV als beste optie voor Borne naar voren. In dit scenario blijft het gemeentebestuur eindverantwoordelijk en is de enige aandeelhouder. "Met een eindbegroting van 2,5 miljoen euro per jaar niet geheel onlogisch", vindt Michel Kotteman. "Verenigingen dragen slechts tot 30-40 procent bij aan de begroting, de rest moet uit de samenleving komen. Ik vind dan ook dat die daar zeggenschap over mag hebben."

Het is de bedoeling dat het organisatieplan en de begroting klaar zijn voor de jaarwisseling, waarna het besproken gaat worden in de commissies en in de gemeenteraad. Als alles volgens schema verloopt zal het per 1 januari 2023 geïmplementeerd worden.

Afbeelding
Afbeelding