De deelnemers aan de geslaagde Kuier Deur Challenge.
De deelnemers aan de geslaagde Kuier Deur Challenge.

Kuier Deur Challenge goed volbracht

Algemeen

Het is volbracht, althans het eerste deel van de Kuier Deur Challenge Borne. Een twaalf weken durend programma met wekelijkse wandelingen en voedingsadvies. Het werd destijds opgezet door Borne Sport en Fit met Passie om mensen meer te laten bewegen.

BORNE - Doel was om met een groep in twaalf weken tijd vijf kilometer te kunnen wandelen in één uur tijd. Begonnen werd met een afstand van 750 meter die langzaam opgebouwd werd tot de vijf kilometer die inderdaad op de laatste dag werd gehaald, als was het wel in iets meer dan een uur.

Van de tien personen die aan de challenge begonnen hebben er negen de eindstreep gehaald, Eén persoon moest vanwege fysieke problemen afhaken. Het hele traject heeft een week langer geduurd door ziekte bij Henk Passies zelf. Hij heeft toen een route via de mail met de deelnemers gedeeld die ze in die week zouden kunnen lopen. Henk Passies: “Ik weet niet wie er toen wel of niet gewandeld heeft”. 

De reden om aan deze uitdaging mee te doen was zeer verschillend. Er waren deelnemers die het echt voor de conditie mee deden, waar anderen reeds regelmatig wandelden en meededen voor de sociale contacten. Die contacten zijn er ook gekomen, er werden zelfs telefoonnummer uitgewisseld.

Voor één van deelneemster was inderdaad het contact met andere mensen de belangrijkste reden om hier aan mee te doen. Nadat haar echtgenoot vorig jaar overleed aan de gevolgen van Covid-19 was ze helemaal alleen. Ze wandelde daarvoor al wel eens, maar zocht nu de gezellligheid van de groep. Henk Leuveld was wat later ingestroomd. Hij hoorde de enthousiaste verhalen van zijn buurman met wie hij al elke maandagmorgen samen wandelt. Daarnaast loopt hij elke dag 3 tot 4 kilometer als revalidatie na een gebroken heup. Hans Jansink loopt regelmatig 10 tot 15 kilometer per dag, gemiddeld zo’n 150 kilometer per maand. Na een open hart operatie kreeg hij van de doktoren het advies om veel te bewegen. Hij heeft nu zelfs een speciale app die het aantal gelopen kilometers bijhoudt die hij vervolgens aan zijn arts kan tonen.

Na de laatste wandeling was er nog een gezellige lunch in het Kulturhus met natuurlijk een ‘broodje gezond’. Daar werden alleen maar enthousiaste geluiden gehoord over de wandelingen die ze samen hadden gelopen en het hele traject met naast het wandelen de voedingsadviezen die gegeven werden door leefstijl coaches. Wie er precies doorgaat en zich voor de vervolg wandelgroepen van Henk Passies aan zal melden is nog niet geheel duidelijk. Voor iedere deelnemer, op één mevrouw na die een andere manier van bewegen nastreeft, is het echter wel duidelijk dat deze op de een of andere manier zal blijven wandelen.