De gemeente wil met de striktere regels een verdere belasting van de zorg voorkomen.
De gemeente wil met de striktere regels een verdere belasting van de zorg voorkomen.

Carbidschieten opnieuw ingeperkt

Algemeen

Nu er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod is afgekondigd voor de komende jaarwisseling en de druk op de zorg door onder meer de coronacrisis andermaal hoog oploopt, ziet de gemeente zich genoodzaakt om ook voor dit jaar aanvullende regels in te stellen voor het carbidschieten.

BORNE - De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de druk op de medische zorg niet te veel oploopt en een toename van Covid-19 besmettingen wordt voorkomen. Carbidschieten wordt niet gezien als vuurwerk zoals bedoeld in het vuurwerkbesluit en valt dus niet onder het vuurwerkverbod. De gemeente ziet het echter wel als een vergrote kans op verstoringen van de openbare orde en het overtreden van de coronaregels met kans op verdere stijging van de coronabesmettingen. Daarnaast is de kans aanwezig dat meer dan andere jaren aan carbidschieten wordt gedaan. Er kunnen nieuwe groepen ontstaan die door het vuurwerkverbod een alternatief zoeken. Dit kan extra risico’s met zich meebrengen door onbekendheid met eventueel een toenemend aantal slachtoffers door het onveilig afschieten van carbid wat weer extra druk op de zorg zou gaan geven.

Vorig jaar zijn er 18 meldingen voor het afschieten van carbid ingediend. Drie van deze locaties lagen binnen de bebouwde kom waarbij in gesprekken met de organisatoren is aangegeven dat dit niet is toegestaan. Op oudejaarsdag zijn alle locaties bezocht en is 1 keer opgetreden bij een carbidlocatie buiten de bebouwde kom. 

De maatregelen die zijn genomen zijn in lijn met de omliggende gemeenten waardoor de hele regio dezelfde regels handhaaft. Veilig carbidschieten kan als een ervaren carbidschieter toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van een aantal veiligheidstips, zoals gebruik van gehoorbescherming, aanwezige EHBO en blusmateriaal. Alle veiligheidstips zijn te vinden op www.wieisdebock.nl

De campagne “Wie is de BOCK” waarbij BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller is er op gericht om per locatie en BOCK aan te wijzen die let op een goed en veilig gebruik van carbid.