Mensen met een beperking lopen vaak tegen problemen aan; van slecht ontworpen bestrating tot moeilijk toegankelijke websites.
Mensen met een beperking lopen vaak tegen problemen aan; van slecht ontworpen bestrating tot moeilijk toegankelijke websites. Foto:

Nog veel winst te behalen voor een inclusief Borne

Mensen met een beperking ondervinden nog te vaak praktische problemen waardoor zij niet optimaal deel kunnen nemen aan de samenleving. Daarnaast worden zij of hun mantelzorgers als ervaringsdeskundigen te weinig betrokken bij gemeentelijk beleid. Dit stelt de groep Ervaringsdeskundigen Handicap, die een petitie opgezet heeft

BORNE - Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving, ook wanneer mensen een beperking hebben. Hoewel de positie van mensen met een beperking hier een stuk beter is dan in veel andere werelddelen valt ook op landelijk en lokaal niveau nog veel winst te behalen. Nederland ratificeerde in 2016 het VN-verdrag Handicap; hierin staat dat iedereen gelijke rechten heeft in de breedste zin van het woord. Toch lopen mensen bij thema's als toegankelijkheid van overheidsinformatie, toegankelijkheid van openbaar vervoer, goede ondersteuning en meer tegen praktische problemen aan. "Alle gemeentelijke wetten en maatregelen moeten aansluiten bij het VN-verdrag Handicap. De gemeente moet samen met ervaringsdeskundigen een Inclusie Agenda voor Borne opzetten.", aldus de groep. "Helaas is er tot nu toe nog niets gebeurd op dat gebied. De gemeente Borne heeft geen inclusieagenda, terwijl dat wél in het raadsbesluit 2018 stond. Er is géén panel van ervaringsdeskundigen, die betrokken worden bij de plannen en uitvoering." Er is nu een groep Ervaringsdeskundigen Handicap opgezet die van mening is dat de gemeente Borne het verdrag niet naast zich neer kan leggen. Zo hekelen zij de houding van 'we doen toch al genoeg?' Zolang mensen met een beperking of chronische aandoening niet volwaardig mee kunnen doen met sport, school, recreatie, vervoer, wonen en werk doet men zeker niet genoeg, aldus de groep.


Zij benoemen ook diverse praktische zaken waarin de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen een positief verschil had kunnen maken. Zoals de nieuwe bestrating in het centrum die zij als onveilig ervaren. Met name de afvoergootjes die nu enkele centimeters lager liggen dan de straat zelf, wat gevaarlijk is voor mensen die slecht er been of slechtziend zijn. De petitie is te ondertekenen via: https://petities.nl/petitions/plan-voor-gehandicaptenbeleid-in-borne?locale=nl