Afbeelding
Foto:

De stem van…

Kandidaten en medewerkers van The Voice of Holland lieten hun stem horen. Ze spraken over afschuwelijke misstanden bij dit bekende talentenprogramma. Ongewenste intimiteiten in woord en daad door bekende en minder bekende Nederlanders. Machtsongelijkheid en dus misbruikte macht.

Een programma, BOOS, waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had, bracht het naar buiten. Nog nooit keken zoveel mensen naar het programma. Grote commotie in heel het land en ook daarbuiten. Geschokte reacties om een beerput die openging. Geschokte reacties om wat er allemaal in het geniep heeft plaatsgevonden, en wat zo lang onder het tapijt kon blijven. Maar ooit komt het naar buiten. Ooit durven sommige slachtoffers hun stem te laten horen. En dat deden ze. En wie weet hoeveel stemmen nog zijn blijven zwijgen.

En dan zegt de grote baas dat ze hun mond moeten opendoen. Daarmee laat de grote baas zien weinig invoelingsvermogen te hebben voor slachtoffers van dit soort ernstige misstanden. En hij duikt weer onder als een mol onder de grond. Ik heb het niet geweten…

Misselijkmakend is het wat er tot ons komt. Misselijkmakend vooral bij velen die zelf ooit slachtoffer werden van ongewenste intimiteiten, van vunzige praat tegen hen, van aanranding of verkrachting. Er gaat niet alleen bij The Voice een beerput open, maar bij zovelen komen al die nare, traumatische herinneringen weer terug. Zovelen, want seksueel misbruik in woord en daad gebeurt op grote schaal.

Een wel heel naïeve vraag wordt gesteld: ‘Zou dit dan ook op andere werkvloeren gebeuren?’ Ja natuurlijk gebeurt dat! En op grote schaal. Er wordt ook weer verwezen naar misbruikschandalen in de Kerk, ook al die gevoelens komen weer boven. Als ik zeg ‘Kerk’ dan bedoel ik de Kerk in de volle omvang, dus zeker niet alleen de Rooms Katholieke. Wat te denken van alles wat er achter de brave huisdeuren van zwaar moraliserende Protestanten plaatsvindt?! ‘Mijn vader moest als ouderling op huisbezoek bij een jong stel. Voor hun huwelijk was zij zwanger geworden en daarom moest het stel in het openbaar schuld belijden. Voordat hij zijn zwarte pak aandeed, vergreep hij zich weer eens aan mij. Daar had hij als baas van het gezin toch recht op?’. Dit openbaart na jaren van zwijgen een vrouw die als meisje stelselmatig misbruikt werd door haar vrome vader. Mijn maag draaide om toen ik dit verhaal eens op TV zag en hoorde.

Vier collega’s van me, die weten waarover zij het hebben, verenigden zich. ‘Wij moeten wat doen’, was hun overtuiging. Wij moeten onze stem laten horen, besloten ze. Eén van hen schreef een indrukwekkend gebed. Een fragment uit dit ‘gebed om licht in het duister’: ‘Wij bidden voor al die kinderen, vrouwen en mannen die vandaag te maken hebben met seksuele grensoverschrijdingen in de sport, op het werk, in het gezin, in de kerk om Uw licht en een weg uit het misbruik. Wij bidden dat zij in Uw licht mogen opstaan, erkenning vinden als zij hun verleden aan het licht brengen’.


ds. Johan Meijer