Als Ervaringsdeskundigen Handicap betrokken worden bij plannen van de gemeente hoeft aanpassing ten behoeve van gehandicapten niets extra te kosten.
Als Ervaringsdeskundigen Handicap betrokken worden bij plannen van de gemeente hoeft aanpassing ten behoeve van gehandicapten niets extra te kosten.

Marianne Stevelink start een petitie

Algemeen

Om de gemeente Borne te bewegen uitvoering te geven aan het uitgangspunt van het VN-verdrag Handicap (Nederland heeft dit verdrag in 2016 geratificeerd), is Marianne Stevelink een petitie gestart. Verder heeft ze verder alle politieke partijen uit Borne benaderd.

BORNE - Helaas is er volgens Marianne tot nu toe nog niets gebeurd op dat gebied. De gemeente Borne heeft geen inclusieagenda, terwijl dat wél in het raadsbesluit 2018 stond. Er is géén panel van ervaringsdeskundigen, die betrokken worden bij de plannen en uitvoering. “Wij zijn met een groep Ervaringsdeskundigen Handicap een petitie gestart omdat we vinden dat de gemeente Borne dit verdrag niet naast zich neer kan leggen. De opmerking ‘maar we doen toch al genoeg’ is een klap in het gezicht van zowel gehandicapten als hun mantelzorgers. Zolang mensen (vooral kinderen!) met een beperking of chronische aandoening niet volwaardig mee kunnen doen met sport, school, recreatie, vervoer, wonen en werk doen we NIET genoeg. Geen budget is een andere dooddoener.”

“Als wij als Ervaringsdeskundigen Handicap beter betrokken worden bij de plannen van de gemeente hoeft dat niets extra te kosten. Een goed voorbeeld is het zwembad. Daar is nu een goede kleedruimte voor mensen met een beperking omdat die, op verzoek van het zwembad zelf, hebben meegekeken met de inrichting. Als wij als Ervaringsdeskundigen Handicap ook mee hadden kunnen kijken bij de plannen voor de herbestrating in het centrum, dan was de nieuwe bestrating wél veilig geweest. Dan hadden de regen afvoergootjes op dezelfde hoogte gelegen als de straat, in plaats van enkele centimeters lager. Gevaarlijk voor iedereen die ook maar een beetje slecht ter been is of slechtziend. Tijdens het bestraten de gootjes op dezelfde hoogte leggen kost niks meer.” “Wij willen dat het nieuwe college na de verkiezingen écht werk maakt van de inclusieagenda. En dat de politieke partijen duidelijk aangeven wat ze hier aan gaan doen. Zodat wij weten op wie we moeten stemmen. Vindt u ook dat mensen met een beperking of chronische aandoening recht hebben op gelijke behandeling en gelijkwaardig meedoen? Teken dan nu de petitie.”

De petitie kan door iedereen getekend worden, niet alleen door minder validen. Deze is te vinden via https://ervaringsdeskundigenhandicapborne.nl/ Stevelink hoopt dan ook dat veel mensen de tijd nemen om hun ervaringen te delen. Daarnaast kan men ook een foto, verhaal of ervaring delen via: deskundigenhandicapborne@gmail.com.

Reactie gemeente Borne
“In het kader van de visie van het sociaal domein, nemen we de punten graag ter harte! Onze missie is namelijk een inclusief, veilig, gezond en sociaal Borne waar inwoners de ruimte hebben om naar eigen kunnen en wens, mee te doen. Toegankelijkheid staat daarin voorop en samen optrekken met ervaringsdeskundigen is daar een belangrijk onderdeel van.”