Afbeelding

Column Irene Pigge: Koffie branden

Algemeen

Bij ons in de zaak is John de koffiebrander. Maar de koffiebrander lag geveld door corona op bed, dus mocht ik de honneurs waarnemen. 

Ik heb het ook geleerd in de training, ik weet de theorie, maar ik heb nog niet zoveel vlieguren dat het me gemakkelijk afgaat. Het is op zich niet een ingewikkeld proces, maar je moet een beetje kunnen inschatten wat temperatuur doet met de stof die je probeert niet in de fik te steken. En dat is toch een beetje inparkeren met een mammoettanker. Terwijl ik een flinke bestelling stond te branden, voelde ik me best heel stoer.

Vijf jaar geleden wist ik van koffie alleen dat ik ‘m met melk het lekkerst vond. Geen idee wat het eigenlijk was of hoe het groeide. Nu heeft koffie nog maar weinig geheimen voor me. Korte cursus? Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffieplant. Deze zaden zitten paarsgewijs in een harde bast in het binnenste van de koffiebes en lijken een beetje op bonen, dus vandaar dat we praten over koffiebonen. 

Deze bonen worden ontdaan van hun bast, gekeurd en vervolgens verscheept. De groene koffie komt bij ons in balen van dik 60 kilo (dat is altijd een uitdaging om die naar binnen te krijgen) en dan gaan wij ze roosteren. Het allerlekkerste is om ze kort voor je ze gaat drinken te malen. Zo heb je zoveel mogelijk smaak in je kopje. Wil je het proces eens in zijn werk zien? Volg je neus: ruik je een gek luchtje zo rond het station, kom dan vooral eens binnenlopen en geef je zintuigen de kost.

Column Irene Pigge