Cameraman Jan Kolner en Hans Mulders maken een film over Max van Trommel die als kind in de oorlog ondergedoken zat in Saasveld.
Cameraman Jan Kolner en Hans Mulders maken een film over Max van Trommel die als kind in de oorlog ondergedoken zat in Saasveld.

Oorlogsfilm over Joodse jochie Max

Algemeen

Na de lovende kritieken op de realisatie van de oorlogsdocumentaire “Nooit Verteld”(2018) en de speelfilm Lina (2020) hebben Hand Mulders en Jan Kolner, de makers van die films, het verzoek voor ondersteuning bij het maken van de oorlogsfilm “Een band voor het leven” ingediend bij de Stichting Heemkundegroep Hertme die hen hierin graag wil steunen.

BORNE - Voor het scenario van de film is gebruik gemaakt van het verhaal “Een band voor het leven” dat door Max van Trommel is geschreven. Het zijn de herinneringen van de destijds tienjarige Joodse jongen Max aan zijn tocht uit Rotterdam naar Twente, zijn verblijf tijdens Tweede Wereldoorlog op twee boerderijen en de bijzondere band die hij heeft ontwikkeld met onze regio. Samen met zijn ouders nam hij de wijk naar Twente om daar onder te duiken. Met hulp van de Bornse dokter Stomps vond hij in 1942 onderdak bij de familie Hofsté in Hasselo en enige tijd later bij de familie Geerdink in Saasveld. Zijn broertje ging naar Azelo. Zijn ouders en grootouders zaten elders ondergedoken en werden later verraden en naar Sobibor afgevoerd waar ze werden vergast. De herinneringen aan angstige en pijnlijke gebeurtenissen in de oorlog en de mengeling van angst en geborgenheid zijn in Max, op dit moment 89 jaar, samengesmolten tot een band voor het leven en zullen in de film waarheidsgetrouw in beeld worden gebracht.

De beide makers zijn er in ieder geval razend enthousiast over en hebben inmiddels de eerste opnamen met Max van Trommel gehad. Max is tegenwoordig woonachtig in Rotterdam maar heeft altijd een band gehouden met de beide pleeggezinnen. Het beviel hem in Twente zo goed dat hij destijds eigenlijk helemaal niet terug wilde naar het westen van het land.

Ze zijn al ruim een jaar geleden begonnen met het zoeken naar geschikte locaties en de vele attributen die nodig zijn. Er zijn ontzettend veel figuranten nodig. Zowel jong als oud, en deze moeten natuurlijk allemaal in kleding uit die tijd gestoken worden. Er is al medewerking toegezegd van de Buurtspoorweg in Haaksbergen waarvan een oude stoomtrein met rijtuigen gehuurd wordt. Duitse militaire voertuigen mogen gebruikt worden van het Oorlogsmuseum en Keep them Rolling. Ze zijn echter nog op zoek naar allerlei andere attributen uit die tijd zoals oude agrarische werktuigen, auto’s, handkarren, fietsen, serviesgoed etc. die ze mogen gebruiken tijdens de opnames. 

Erg belangrijk is de fondsenwerving. Subsidieverstrekkers en organisaties zijn aangeschreven. O.a. de gemeente Borne, het Rabofonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en meerdere bedrijven, instellingen en particulieren hebben hun medewerking al toegezegd. Meer geld is echter altijd welkom. Hoewel ze van alle kanten praktische hulp krijgen moet er toch nog veel door henzelf betaald worden. Omroep Max heeft voorzichtige interesse, maar voor de vertoning wordt vooral gedacht aan scholen, tehuizen en culturele instellingen.