Een spectaculaire actie van Silas tijdens een beachwedstrijd van het jonge oranje.
Een spectaculaire actie van Silas tijdens een beachwedstrijd van het jonge oranje. Foto:

Silas Speckmann groot handbaltalent

Algemeen

De nu achttienjarige Silas begon al op zijn vierde met handbal bij uiteraard Borhave. Het was destijds erg moeilijk om een jongensteam op poten te krijgen. Het duurde wel twee jaar voor er eindelijk een compleet handbalteam was. 

BORNE - Toen er echter na twee jaar weer enkele speler mee ophielden zijn ze met enkele andere clubs samengegaan. Momenteel telt die club twee B-jeugdteam, een A-jeugdteam en twee herenteams.

Met de B-jeugd speelde Silas op het hoogste landelijke niveau. Daarnaast speelde hij met de heren mee op fysieke kracht en ervaring op te doen.

Ook in het buitenland bleef zijn talent niet onbekend en op dit moment speelt Silas in Duitsland bij HSG Nordhorn-Lingen in het A-team. Daarnaast speelt hij in het tweede en traint bijna elke dag met eerste mee. Silas: “Ik mocht al drie wedstrijden met het eerste mee, helaas niet gespeeld, maar het was wel een hele ervaring. Het eerste speelt op een hoog niveau in de Tweede Bundesliga en maakt een grote kans te promoveren naar de Bundesliga.” Hij zit nu wel heel dicht tegen het eerste aan.

“Misschien volgend jaar, maar het kan ook zo maar bij een andere club zijn. Ik heb een uitnodiging gekregen van een spelersmakelaar om eens rond te kijken bij TV Bissendorf Holte dat in de derde liga speelt, ik kan natuurlijk altijd even kijken.”

Silas traint maar liefst vier uur per dag. Eerst met het eerste herenteam van vijf tot zeven en daarna met de A-jeugd of het tweede. En daarnaast in totaal een uurtje rijden. Vijf dagen per week en dan in het weekend één of twee wedstrijden. Een hele opgave denk je, maar Silas vindt het prachtig. “Je leert elke dag weer wat bij”.  Het was ook een hele ervaring voor hem toen hij voor het eerst met het hoogste herenteam mee mocht naar een uitwedstrijd. “Ik was  gewend om met de A-jeugd zelf brood en drinken mee te nemen, bij het eerste was dit allemaal tot in de puntjes verzorgd in een megabus met wel drie koelkasten. Ik heb wel even gewacht met plaatsnemen voor ik een eigen plekje had, want iedereen had daar een eigen plaats, en wilde niet meteen moeilijkheden. Een echt professionele betaalde club dus. Niet de bedragen die er in het voetballen rondgaan, maar wel met transfers etc.”

Silas speelt in het team als middenopbouwer, zeg maar de spelverdeler. Hij heeft ook nog wel gevoetbald bij NEO maar toen hij de keus moest maken twijfelde hij geen moment. Handbal staat in alles op één. Ook mijn ouders zijn er altijd bij, zelfs die verre uitwedstrijden.

“Om ervaring op te doen ben ik toen ik twaalf jaar was gaan beach-handballen. Je mocht je toen nog opgeven voor het Nederland beach-handbalteam onder de zestien. Ik was twaalf en de anderen waren vijftien, zestien jaar en toen werd ik ook nog geselecteerd ook. De coach zag toch wel iets in mij.” Tot 2020 heeft Silas zowel in de zaal als bij het beach-handbalteam in het Nederlands team onder zestien en onder negentien gespeeld. Daarmee heeft hij verschillende toernooien gespeeld in het buitenland. Bij het EK in Polen werd Silas zelfs uitgekozen tot beste speler van het toernooi. “We werden daar vierde van Europa, een prachtige ervaring en een goede leerschool”, zegt Silas “net als later het EK in Bulgarije.” Op de vraag of hij voor het zaalhandbal of beachhandbal zou kiezen twijfelt Silas wel even. “Beach vind ik op dit moment toch wel iets leuker omdat ik daarmee in Nederland en Europa speel en bij de nationale selectie zit. In de zaal ben ik bij het nationale team reserve.”