Leerkrachtcursus IN JE SAS MET DE KLAS
Leerkrachtcursus IN JE SAS MET DE KLAS

Duwtje in de rug kan al veel betekenen

Algemeen

In 2011 is Esther Even samen met haar collega Heleen Oude Lansink van de SBO-school te Almelo gestart met de praktijk IN JE SAS te Hengelo. Ze starten daar een Praktijk voor Sociale Vaardigheden en gaven Sociale Vaardigheidstrainingen aan basisschoolleerlingen. Het bleek een succes en ze ontvingen kinderen van verschillende scholen uit Twente. 

BORNE - In de loop der jaren ontwikkelden ze zich als Kinder en Jeugdtherapeuten, om ook kinderen en hun ouders individueel te kunnen ondersteunen. Zo ontstond de methode voor “bewerkelijke” groepen: IN JE SAS MET DE KLAS.

IN JE SAS met de KLAS is een methodiek voor positieve groepsvorming, waarbij iedere leerling goed in beeld komt vanuit de sociaal emotionele ontwikkeling. De methode is ontwikkeld voor leerkrachten en begeleiders in het primair onderwijs. De methodiek bevat 15-20 praktische trainingen en wordt zeer positief ontvangen door zowel leerkrachten/ begeleiders, leerlingen en ouders. In Twente zijn er al veel scholen die de methode voor groep 5 t/m 8 ofwel curatief of preventief inzetten.

IN JE SAS biedt leerkrachten en begeleiders opleidingen, cursussen en workshops, om sociaal vaardig met je klas praktisch aan de slag te gaan. Deze zijn zowel schoolbreed als op leerkrachtniveau in te zetten. Vanuit hun werkveld hebben ze ervaren dat er groeiende behoefte is om kinderen goed te begeleiden op sociaal emotioneel gebied, daar waar kinderen met elkaar in contact komen.

“De coronajaren hebben impact gehad op het welbevinden van onze jeugd. Naast leerachterstanden zien we dat er juist nu veel aandacht nodig is voor sociaal emotioneel achterstanden. De hulpvragen in onze eerste jaren, waren met name gericht op de groei in zelfvertrouwen en opbouw van weerbaarheid. In deze tijd zien we meer hulpvragen over gevoelens van onmacht, (faal of prestatie) angst, en onzekerheden gericht op omgang in de (nieuwe of gebrek aan) sociale interacties.

Daarnaast is de periode van de citotoetsen aangebroken. Toetsen, tentamens en examens op de middelbare scholen geven de nodige stressmomenten. We zien steeds meer jongeren die moeite hebben met eigen taakinitiatief, planning en overzicht, nu de structuur van het schoolritme vaker is onderbroken. Leerlingen worstelen vaak met een eigen succesvolle leer strategieën schoolkeuze stress.”

Esther: “Nu IN JE SAS na 11 jaar in Hengelo verhuisd is naar de Plutostraat 1 in Borne kunnen we nieuw ontwikkelde trainingen bieden en breed tegemoetkomen aan vele hulpvragen die we de laatste jaren horen. Uitbreiding van nieuwe fijne ZZP- collega’s, geschoolde trainers en Kinder en Jeugdtherapeuten. Meer behandelruimtes en een ruimte om scholing voor leerkrachten te verzorgen. Mijn droom om een expertisecentrum voor Kind, Jeugd en Leerkrachten met een aanbod van diverse trainingen coaching vormen en therapieën te realiseren, lijkt nu echt in ontwikkeling.”

Afbeelding