Afbeelding

Geef gul!

Algemeen

Irene Pigge is samen met haar man eigenaar van het koffiezaakje op het station van Borne. Een druk punt, waar veel ontmoetingen plaatsvinden en waar reuring is. In Hart van Borne vertelt zij wat haar bezighoudt.

Ik had niet gedacht dat ik zo kort na mijn klaagzangen over de gesprekken over corona bijna zou terugverlangen naar ons geklaag over mondkapjes, QR-codes en boosterprikken. Ja, het beperkte je in je vrijheid, of het legde een extra drempel op. Maar het staat in geen verhouding tot wat er nu over de wereld uitgestort wordt. De brute inval van Rusland in Oekraïne, een democratisch buurland, dat is pas inperken van vrijheid.

Het is ineens niet meer een ver-van-ons-bed-show, want zo ver staat ons bed niet van Oekraïne. Een mooie bijeenkomst bij de Mariakapel liet zien dat het ook leeft in Borne. Ik hoor het hier in de zaak en ik zie het op Facebook. Blauw-gele vlaggetjes of duiven met een vredestak sieren profielfoto’s. Maar hoe mooi die solidariteit ook is, ze zijn in het getroffen land meer gebaat bij humanitaire hulp. Onze fooienpot gaat deze maanden naar het Rode Kruis voor humanitaire hulp voor allen die zijn getroffen door deze onmenselijke acties. Put your money where your mouth is. Geef om elkaar en geef gul.

Noot hoofdredactie: Het Rode Kruis opende eind vorige week het gironummer 5125 voor steun aan Oekraïne. Dit geld komt ten goede aan onder meer voedsel, water en medische zorg voor mensen die op de vlucht slaan. De hulporganisatie inventariseert momenteel welke hulp hier het hardst nodig is. Doneren kan via giro 5125, IBAN NL02INGB0000005125. Uiteraard blijft het advies wel: controleer vooraf goed aan wat voor organisatie je doneert en blijf kritisch over hun besteding van het ingezamelde geld.