Afbeelding

Samen Kerken: Voor Oekraïne

Algemeen

Vredesbijeenkomst voor Oekraïne

Vorige week donderdag werden we opgeschrikt door berichten dat Rusland het buurland Oekraïne was binnen gevallen. Wat we al lange tijd hadden verwacht maar hoopten dat nooit zou gebeuren was werkelijkheid geworden. Een vrij land met een (met grote meerderheid) democratisch gekozen president, is op brute wijze overvallen door een overmacht van gevechtseenheden aangestuurd door een dictator van een leugenachtig regime. Geschokt zijn we door de gebeurtenissen, het lijden van de mensen daar, de vernietiging van het mooie en goede waar jarenlang met liefde aan is gewerkt.

Voldoende redenen voor de lokale Raad van Kerken om samen met het Pastoresconvent (waarin de voorgangers/pastores van de diverse kerken in Borne zitting hebben) door middel van een Vredesbijeenkomst bij de Mariakapel aandacht te vragen voor de actuele situatie in Oekraïne. 

Hoewel de tijd erg kort was om via de media de inwoners van Borne hiervan op de hoogte te brengen was de opkomst hoger dan verwacht. 

Oekraïne vecht keihard terug om hun vrijheid te behouden

Sinds afgelopen donderdag lijkt de wereld voorgoed veranderd en is bij veel mensen ook de visie op de wereld veranderd. Een paar jaar geleden vierden we 75 jaar vrijheid in de verwachting dat deze nog vele jaren zou voortduren. Zelf ben ik van een generatie die in de jaren zeventig en tachtig demonstreerde tegen de voortdurende bewapening en de plaatsing van kruisraketten. Een generatie die geloofde in een wereldvrede. Naïef als we waren dachten we dat oorlog volledig zou kunnen worden uitgebannen. Met het einde van de koude oorlog in 1991 dachten we dat de democratie op een vredelievende manier de wereld zou veroveren. Te beginnen met de landen die behoorden tot de uiteengevallen Sovjet Unie.

Niets bleek echter minder waar. Het toenmalige uiteenvallen van de Sovjet Unie was wellicht het begin van waar we nu mee te maken hebben: de wens van Poetin om deze landen, waaronder Oekraïne, weer onder controle te krijgen en de oude Sovjet Unie weer nieuw leven in te blazen. Om dat te realiseren lijkt alles geoorloofd, dat hebben de afgelopen dagen wel bewezen.

Maar Oekraïne vecht keihard terug om hun vrijheid te behouden; trots zijn we dan ook op het volk van Oekraïne en hun president, want wat zijn ze moedig!

De kerken van Borne, Hertme en Zenderen willen solidair zijn met hen. Zo hangen bij de diverse kerken sinds afgelopen zaterdag vredesvlaggen en zullen we binnenkort nog andere activiteiten organiseren om aandacht te vragen voor de toekomstige ontwikkelingen in Oekraïne. 

Gustaaf Boerjan

Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen

samen kerken