Zonder de inzet van vrijwilligers zijn veel activiteiten haast onuitvoerbaar. Een goede coördinatie van vraag en aanbod is belangrijk.
Zonder de inzet van vrijwilligers zijn veel activiteiten haast onuitvoerbaar. Een goede coördinatie van vraag en aanbod is belangrijk.

Rosanne coördinator vrijwilligerswerk

Algemeen

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de Bornse gemeenschap. Het Bureau Vrijwilligerswerk is opgeheven en is nu onderdeel geworden van Wijkracht dat wordt gefinancierd door de gemeente. Er is een aantal maanden heel weinig zicht op geweest en aan de slag gegaan. Rosanne Woudstra is nu aangenomen als de nieuwe coördinator vrijwilligerswerk in de gemeente Borne. Het is een functie voor zestien uur. 

BORNE - Ze is al enthousiast begonnen om het wat meer op de kaart te zetten, meer mensen te activeren, te informeren en natuurlijk te enthousiasmeren om vrijwilligerswerk te gaan doen. Als het aan de enthousiasme manier waarop ze haar nieuwe baan benaderd ligt lijkt dat wel goed te komen. 

Ze bemiddelt voor heel Borne tussen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties en zich bezighoudt met het werven van nieuwe vrijwilligers. De vacaturebank heeft Rosanne nu onder haar hoede gekregen. “Mensen denken bij vrijwilligerswerk vaak aan zorggerelateerde functies zoals een boodschap doen of koffie drinken met een oudere dame in het Dijkhuis, maar er zijn heel veel verschillende vacatures. Zo is er momenteel een vacature bij RTV Borne voor een cameraman, een grafisch vormgever wordt gezocht, iemand voor de tuinaanleg etc. Ook bij Floralia, het Bussemakerhuis en sportverenigingen is veel te doen.” Rosanne: “Mensen kunnen zelf een vacature plaatsen op de site en daar kun je op reageren als je vrijwilligerswerk wilt doen. Ik ga nu ook actief werven voor de vacatures die op de vacaturebank staan.”

Haar wens om een vast punt te hebben in de bibliotheek om informatie te krijgen over het doen van vrijwilligerswerk of om vacatures te bekijken en samen te bespreken is inmiddels gerealiseerd. Het vrijwilligerspunt is in de bibliotheek onder de trap. Je kunt hier vanaf 1 maart binnenlopen op dinsdag en donderdagochtend van 9:00-10:30. Er zijn op dit moment 43 vacatures. Rosanne: “Er worden ontzettend veel mooie dingen gedaan in Borne, waar heel veel vrijwilligers voor nodig zijn en er wordt ook al heel veel vrijwilligerswerk gedaan.” Ze is sinds 1 februari in dienst en vooral nog bezig met mensen kennis te maken, veel organisaties en vrijwilligers te leren kennen. “Ik wil er heel graag voor zorgen dat het stoffige imago van vrijwilligerswerk verdwijnt. Ik merk heel vaak dat mensen denken dat je vrijwilligerswerk pas doet als je met pensioen gaat, terwijl er heel veel verschillende manieren zijn om vrijwilligerswerk te doen, aldus Rosanne.”

 Eén van haar doelstellingen is het bekender maken ivan de vacaturebank. Rosanne: “Er zal nu vast niet in één keer een run komen op de vacaturebank, maar je moet bouwen aan iets. Er komt de komende weken heus geen stortvloed aan vrijwilligers, dat moet groeien. Die groei moet er ook komen door zichtbaarder te zijn. Als meer mensen er van weten, zijn er ook meer die best wat willen doen. “Daarnaast is onze online vacaturebank voor vrijwilligerswerk natuurlijk 24/7 bereikbaar. Voor vragen over het vrijwilligerswerk mogen mensen mij ook bellen/appen op 0634359065 of mailen op r.woudstra@wijkracht.nl.” , zo spoort Rosanne iedereen graag aan.

door Tonnie Stegeman